Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международно студентско лятно училище ISSS

   
Международно студентско лятно училище ISSS

През 2014 г. Софийски университет ще бъде домакин на международно лятно училище. То ще се проведе в Творческия дом на Алма Матер в Китен.

Тази година 10 студента и 3 преподаватели от Катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика на Философски факултет успешно взеха участие в юбилейното, двайсето, Международно студентско лятно училище (ISSS International Students Summer School). Домакин на събитието бе Варшавския университет. По традиция, участници бяха представители на шест европейски университета: Варшавски университет, Полша, Университетът в гр. Вилнюс, Литва, Университетът в гр. Сарагоса, Испания, Университетът за приложни науки и изкуство в гр. Девентър, Холандия, Университетът за приложни науки и изкуство в гр. Хановер, Германия, Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Участието на българските студенти бе частично подкрепено от Студентския съвет на СУ.

Студентите имаха възможност да обменят знания и опит и да дискутират основни проблеми, свързани с тяхната професионална реализация. Темата, под която се организира лятното училище Academic education of information professionals: new professions – new vocational qualifications - new challenges, предизвика оживени дискусии и бе посрещната със сериозно отношение и интерес от страна на всички участници. Работният език бе английски.

Първата част от училището бе организирана като лекционен цикъл, в рамките на който преподавателите от университетите – участници представиха отделни аспекти и възможности за реализация на информационните специалисти. Особено атрактивни и полезни за студентите бяха и срещите с представители на бизнеса, както и срещите с успешно реализирали се на трудовия пазар техни колеги. Засегнати бяха теми като Иновации, Управление и организация на журналистическа информация, Информационен брокеринг, Управление и организация на медицинска информация, Електронно публикуване, Информационно инженерство, Бизнес комуникации в среда web 2.0, Дигитални библиотеки и др. Особено внимание се обърна на уменията и знанията, които трябва да притежават информационните специалисти, за да отговорят на нуждите на пазара на труда.

Втората част от училището бе посветена на организирането и работа на отделни творчески работилници. Тези работилници се провеждат от студенти за студенти. Така всеки участник има възможност да избере тема, която го интересува, и да дискутира в близка среда основни аспекти от нея. Като траен резултат всяка една работилница подготвя крайна презентация, в която представя основните дискусии и форма на работа, използвани в рамките на групата. Организирането на срещите и воденето на дискусиите се осъществява изцяло от студентите. Работата е изключително в интернационална среда. Стремежът е участниците да работят заедно, като се изключат всякакви национални бариери и ограничения.

Сериозната работна програма бе съпроводена и от редица културни и спортни инициативи. Участниците имаха възможност да посетят и разгледат градовете Варшава и Познан. Всяка нация организира т.нар. национална вечер, в рамките на която бяха представени различните култури, история и традиции на страните – участнички. По традиция бе проведена и вечер на талантите, която се превърна в истинско творческо събитие.

За поредна, двайсета година, бе успешно реализирана една доказала се европейска инициатива. В рамките на училището наистина се наблюдаваше осъществената европейска мечта за един свят, в който представители на различните нации работят, живеят, споделят и се забавляват заедно, без никакви различия, предразсъдъци и национални ограничения.