Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международно признание за Катедрата по библиотечно-информационни науки и културна политика при Философския факултет

   
Международно признание за Катедрата по библиотечно-информационни науки и културна политика при Философския факултет

По покана на Националния съвет за научни изследвания на Италия проф. Александър Димчев от Катедра „Библиотечно-информационни науки и културна политика” на Философския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” бе поканен да изнесе доклад на международната конференция „Научни инфраструктури в хуманитаристиката. Ключови въпроси за политики”, която беше проведена на 16 септември тази година в Рим.

На форума бяха обсъждани много актуални теми, свързани с обработката, съхранението и разпространението на данните от научните изследвания. Въпроси, които се свързват с бъдещето на научните дирения в глобален порядък. Решаването на тази дилема ще даде необятни възможности за многократното ползване на факти, данни и изследователски решения. Или както се изразяват експертите, които се занимават с темата - това е новата "златна мина" на нашето съвремие, базиращо се все повече на икономиката на знанието. Всяка една държава ще трябва да намери колкото е възможно по-бързо своя път в създаването на инфраструктури и политики в този аспект, за да бъде облекчен достъпа до тази неоценима суровина. Това ще доведе и до огромен икономически ефект и скок в развитието на науката. В Европейския съюз от години се работи по тази проблематика.

1

По време на конференцията домакините на форума официално представиха пред многобройните участници две книги, издадени на английски език от катедрата по библиотечно-информационни науки при СУ - "На библиотеките с любов. Библиотечно-информационната политика в България. 1989-2013 г." (Dimchev, A.To Libraries, with Love. The Library-Information Policy of Bulgaria 1989–2013. (A Collection of Papers, Projects and Articles), Sofia. “St. Kliment Ohridski” University Press., 2013, 288 p.) и "Трудове на преподавателите от Катедра библиотечно-информационни науки и културна политика" (A Collection of Works by Teaching Staff Members in The department of Libarry Science, Scientific Information and Cultural Policy. Compiler A. Dimchev, Sofia. “St. Kliment Ohridski” University Press., 2013, p. 61-98.). Съставител на двете издания е проф. А. Димчев.

На 17 септември 2013 г. по покана на Префекта на Ватиканската библиотека монсиньор Чезаре Пазини и на кардинал Рафаеле Фарина, който е удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Алма Матер, проф. А. Димчев посети библиотеката. На срещата присъства и директорът на Библиотеката - архивист и библиотекар на Светата Католическа Църква монсиньор Жан-Луис Брюге. От името на Ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев директорката на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова и от председателката на Българската библиотечно-информационна асоциация г-жа Снежана Янева проф. Димчев покани Негово Високо Превъзходителство монс. Брюге да бъде гост на Алма Матер. Поканата бе приета със задоволство. Очаква се посещението да бъде осъществено през 2014 г.

Двете събития се вписват в юбилейните годишнини на Софийския университет и на Катедрата. Те са свидетелство за заслужен авторитет и признание, извоювани през годините от Алма Матер и от нейните представители.