Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международната стратегия за сигурност за Афганистан

   
Международната стратегия за сигурност за Афганистан

Снимка: http://e-vestnik.bg

На 24 април Дружество за ООН организира симулационна игра на тема “Международната стратегия за сигурност за Афганистан”. Мероприятието ще се проведе в зала 2 на ректората на Софийски университет от 09ч. до 18ч.

Модел ООН е популярна симулационна игра по цял свят. Участниците играят роля на “посланици” на чужди страни. Обсъждат се актуални световни проблеми в един от органите на ООН. Задачата е да се учи за сложните международни отношения, да се придобие навик за критично и обективно мислене. При подготовката на ролите се научава много за чужди страни, за тяхната политика, икономика и култура. Придобиват се навици за събиране на информация от книги, списания, от Интернет или от пребиваващите в собствената страна чужди посланици.

Играта е близка до реалността, но задачата е не да се достигне непременно до добре разработен и приет документ. Важно е да се създаде мотив за научаване, разбиране на проблемите на другите, развитие на умение за сътрудничество и постигане на компромиси в сложни ситуации. Свободното общуване, добрата комуникация и развитието на речеви умения са сред най-важните задачи на симулативната игра, наричана накратко “Модел ООН”.

Изборът ни на тема за предстоящата симуалционна игра беше продиктуван от нестихващите конфликти в Афганистан, където въпреки международната намеса, страната е арена на международни интереси и нестихващи вътрешни противоречия.

Конфликтът в Афганистан е резултат от влиянието на различни външни и вътрешни фактори, които продължават да оказват своето въздействие и до днес. Едновременното присъствие в региона на страни притежаващи ядрено оръжие, на глобални терористични и криминални мрежи и на изключително голяма бедност е основа за засилване на риска от война. Въпреки положените значителни усилия през последните години, обстановката в Афганистан продължава да бъде източник на нестабилност и заплаха за мира и сигурността не само в региона, но и в световен мащаб.

Коментари

Влез, за да коментираш.