Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна научна конференция по спорт "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта”

   
Международна научна конференция по спорт "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта”

Доц. Анжелина Янева

Двудневна Международна научна конференция по спорт "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта” започна днес в Софийския университет. Събитието е организирано от Департамента по спорт към СУ „Св. Климент Охридски”. Основните направления, в които участниците ще съсредоточат разискванията си, са физическото възпитание, спортът и рекреацията в образователната система; рекреация, анимация и спорт в свободното време – превенция за здраве; теория и методика на физическото възпитание и спорта.

Доц. Анжелина Янева, директор на Департамента по спорт, откри конференцията с думите: „Много се радвам за пети пореден път да се срещнем тук в нашата обичана Алма матер. Радва ме фактът, че нашата конференция прерасна в един голям научен форум с над 70 участници и 68 доклада. Надявам се да увеличим нашия форум не само като брой участници, но и като научни проблеми, като задълбочени тези, които да имат някакво решение. Радвам се, че тези два дни ще бъдем заедно”.

1

Проф. Албена Чавдарова, зам.-ректор на СУ, поздрави всички присъстващи. „Особено съм щастлива, че имам възможност да ви приветствам с тази конференция, която също можем да кажем, че е юбилейна. Тази година сме особено щастливи, че това се случва в рамките на 125-годишнината от основаването на СУ и поставянето на началото на висшето образование в България. Спортът винаги е присъствал и е бил иманентна част от висшето образование, от нашия университет. С отборите, които са спечелили купи, със спортните групи, които се създават и в които могат да се включат всички студенти, които желаят. Спортът е част от тази 125-годишнина на Университета”, каза проф. Чавдарова. Тя благодари на екипа от Департамента по спорт за прекрасната организация на международната конференция.

2

„Спортът е чудесно средство, чрез което ние ще можем да възстановяваме нашите сили. А това ни го предоставя Департаментът по спорт с десетките спортове, които предоставя на студентите и на преподавателите”, отбеляза още проф. Чавдарова и пожела ползотворна работа на конференцията, както и много интересни дискусии на участниците.

3