Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция за религиозна толерантност

   
Международна конференция за религиозна толерантност

От 17 до 21 октомври Университетският център за изследване на религиите при СУ „Св. Климент Охридски“ (ЦИР) ще бъде домакин на международната научна конференция на тема „Толерантност в църквите. Толерантност, поддържана от църквите“.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 18 октомври, четвъртък, от 9.15 часа в Зала №1, Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“.

Организатор на академичната проява е Богословският факултет на Университета Карл-Францен в Грац (Theologische Fakultät, Karl-Franzens University Graz/Graz Process) в рамките на започналия преди десет години процес на сътрудничество между богословските школи от цяла Европа, известен като „Процесът от Грац“ (Graz-Prozess).

Международната конференция за толерантността се осъществява с подкрепата на Центъра за югоизточноевропейски изследвания на университета Карл-Францен в Грац (Centre for Southeast European Studies of the Karl-Franzens University Graz), Фондация „Про-Ориенте“ - Виена (Pro Oriente Vienna) и Университетския център за изследване на религиите при СУ (ЦИР).

Участниците ще бъдат приветствани от зам.-ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Милена Стефанова, а от името на ръководството на ЦИР – от проф. дфн Пламен Макариев. В програмата се предвижда участниците от седем европейски богословски факултета с различни християнски конфесии да дискутират границите на религиозната толерантност и приноса на църквите за поддържане на толерантността в съвременното общество.

Проф. д-р Ханс-Фердинанд Ангел, декан на Богословския факултет в Грац, ще представи доклад „Психодинамиката на толерантността“, проф. д-р Анет Мошер от богословския факултет на Свободния университет в Амстердам ще постави въпроса „Опасна етика ли е толерантността?“, а проф. д-р Пабло Аргарате от Грац ще говори за „Свещените места в Йерусалим след смъртта на Константин Велики“. В следобедния панел на 18 октомври 2012 г. след предвидената пресконференция за журналисти проф. д-р Иван Желев, дългогодишен преподавател в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“, ще запознае гостите с Българската православна църква и другите вероизповедания в България, а за „Pro Oriente като импулс за толерантност и съгласие“ ще говори генералният секретар на фондация „Pro Oriente“ Флориан Тудер. В края на втория панел е предвидена междурелигиозна работна среща на участниците в конференцията с представители на различните вероизповедания в България.

На 19 октомври, празника на св. Йоан Рилски, участниците в международната среща по въпросите на толерантността ще посетят Рилския манастир, за да се запознаят с историята на монашеството в България.

На 20 октомври, събота, от 9.15 часа в зала №1 на Ректората на Софийския университет конференцията ще продължи представянето на докладите. Проф. д-р Видар Ханес, президент на Висшата богословска школа в Осло, ще направи сравнение между „Толерантността по времето на император Константин и днес“; Ремесианският епископ Андрей (Чилерджич), викарий на Сръбския патриарх, ще говори за подготовката на Сръбската православна църква за честванията на 1700-годишнината от Миланския едикт през 2013 г. в Сърбия; проф. Йозеф Марко, декан на Юридическия факултет на университета в Грац, ще представи доклад „Равенство и разнообразие: толерантност и закони“; проф. протойерей Дорин Оанчя от богословския факултет в Сибиу ще засегне проблема за „Толерантността като общение с познатия и непознат Христос“. В работата на конференцията ще участват още проф. архим. Григорий Папатомас от БФ на Атинския Каподистриев университет, преподаватели от БФ на СУ „Св. Климент Охридски“, както и от други факултети.

Коментари

Влез, за да коментираш.