Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международен ден на Географските информационни системи

   
Международен ден на Географските информационни системи

За 12 поредна година Софийски университет „Св. Климент Охридски” празнува Международния ден на Географските информационни системи.

Това е една от областите, в които има пълно взаимодействие между науката и бизнеса.

Географските информационни системи (ГИС) съчетават компютърен софтуер, хардуер, данни и квалифициран персонал, който събира, анализира и представя географски реферирана информация. Те комбинират основните типове данни (растерни, векторни и таблични) за решаване на практически задачи в екологията, управлението на кризисни ситуации, публичната администрация, здравеопазването, туризма, транспорта, комуникациите.

Географските информационни системи се използват в различни области, като например картографията за създаване на карти, и най-вече за подпомагане на вземането на информирани решения посредством пространствено моделиране. Първите ГИС са създадени през 70-те години на 20 век в Канада.

ГИС технологията може да се използва за специфични изследвания, управление на ресурси, регионално и териториално планиране, картография и във все повече области на човешкия живот. Един от основоположниците на ГИС Jack Dangermond казва, че "Приложението на ГИС се ограничава единствено от фантазията на тези които я използват".

Коментари

Влез, за да коментираш.