Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Медицинският факултет на СУ връчи дипломите на първия си випуск абсолвенти

   
Медицинският факултет на СУ връчи дипломите на първия си випуск абсолвенти

Стойко Николов

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на първия випуск абсолвенти след възстановяването на Медицинския факултет на Университета. Випуск 2013 завършват 58 студенти, от които 7 отличници. На церемонията присъстваха Симеон Сакскобурготски, зам.-председателят на Българския лекарски съюз и други гости.

Церемонията откри деканът на факултета проф. д-р Любомир Спасов, дм. Приветствие към завършилите и всички присъстващи в залата отправи заместник-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. „Днешният ден е особено тържествен, защото виждаме първите плодове на младия ни Медицински факултет. Тук се събраха няколко души, които са свързани с това откриване. Всеки от тях има принос за това Медицинският факултет да бъде създаден и само за няколко години да израсне по такъв категоричен начин”, каза проф. Герджиков.

1

Той обърна внимание, че днес Аулата е пълна с млади хора, които са не само хубави и умни, но вече и със знания и умения, които ще бъдат полезни на обществото. „Виждаме, че по-скоро има недостиг на сериозни и добре квалифицирани кадри, отколкото трудности при намиране на работа. Затова ви пожелавам да се реализирате по най-добрия начин в България. Да помагате на всички нас, а ние ще ви подкрепяме, както можем и занапред. Не скъсвайте връзката си със Софийския университет, защото сигурно има какво още да научите в бъдеще”, допълни проф. Герджиков. Той пожела на абсолвентите успех, а на техните родители да отпразнуват достойно днешния празник на децата си.

2

Д-р Юлиан Йорданов – зам.-председател на Българския лекарски съюз поздрави абсолвентите от името на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов. „В тези трудни за здравеопазването времена искам да кажа, че вие сте светлият лъч, нашето вдъхновение, нашите надежди действително да дойдат добри времена за всички, които работят и които са съпричастни за здравето на нашата нация”, каза д-р Йорданов. Той пожела на студентите да са здрави и да не забравят, че в България всички имат нужда от тях и биха желали да останат да се реализират и усъвършенстват в родината си.

3

След това проф. Спасов разказа накратко историята на факултета, още от възникването на идеята за възстановяването му през 2002 г. до днешния тържествен ден на завършващия първи випуск студенти.

4

Симеон Сакскобурготски се обърна към присъстващите в залата с думите „Факт е, че дядо ми Фердинанд стои в основата на изграждането на Медицинския факултет. Но също е факт, че проф. Спасов дойде при мен навремето, когато бях премиер и каза, че болницата предоставя чудесни условия за обучение – мисля че това беше една интересна идея. Срещнахме не малко затруднения, но много пъти новото предизвиква някакви задръжки”. Той допълни, че учението не би трябвало да е само кариера, а устрем да станеш по-добър човек. „Не се и съмнявам, че при вас и двата мотива се обединяват и че не само сте станали още по-добри хора, но също и че ще можете да се реализирате”, каза още Симеон Сакскобурготски.

5

Деканът проф. Спасов отбеляза, че факултетът използва учебна база, включваща модерно оборудвани аудитории и лаборатории на Медицинския, Биологическия, Физическия факултети и Факултета по химия и фармация на СУ, а клиничните дисциплини се изучават в базите на Университетска болница „Лозенец” и Военно-медицинска академия. Той заяви, че в момента това са най-добрите учебно-преподавателски бази в България.

6

След това започна връчването на дипломите на абсолвентите. За всеки от абсолвентите проф. Спасов съобщаваше какъв е успехът му от следването и от положените държавни изпити.

7

Важна част от тържествената церемония в Аулата бе изричането на Хипократовата клетва от младите доктори, изправени на крака. На отличниците бяха връчени и награди от името на Българския лекарския съюз.

8

В края на тържеството първенецът на випуска, който е пълен отличник, д-р Стойко Николов от специалност „Медицина“ получи голямата награда на Медицинския факултет - специално изработена златна статуетка , почетна значка на СУ, грамота и подарък на БЛС.

9

Проф. Спасов разказа за Стойко Николов, че през годините на следването си е успял да създаде в екипа, в който работи, уважение към себе си и към своя труд. Проф. Спасов му пожела да прехвърли това доверие в работата си, в своя професионален път, в отношението си с пациентите.

10

Стойко Николов благодари за високите отличия, плод на 6-годишен труд, който е полагал с голямо удоволствие. „Попаднах на място, където витаеше много голям професионализъм. Хората, преподавателите, деканът, са уникални хора, които знаят как да предразположат, как да обясняват, как да се държат”, каза той и припомни думи на проф. Спасов, че „Студентът е човек, който пита. Той търси информация, той винаги се рови. И когато преподавателят не му отговори той си изгражда мнение за него. Именно по този начин протичаше обучението във факултета. Ние винаги търсехме и винаги ни се отваряха всички врати и ни се обясняваше. Затова съм безкрайно благодарен на своите преподаватели, които не само са ни учили, но и са ни възпитавали. Възпитавали са ни в изкуството, наречено медицина”.

В края на тържеството всички абсолвенти се качиха на сцената и хвърлиха шапките си във въздуха.

11