Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Конкурс за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето“

   
Конкурс за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето“

На 2 декември 2013 г., понеделник, в 17.00 часа в Заседателна зала 1 на Ректората ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев кани на среща архитектите, подали предложения за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето“.

Софийският университет високо цени усилията на професионалистите от архитектурната колегия, които се включиха в архитектурния конкурс за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето” със свои идейни проекти. Бяха получени осем предложения, които съгласно изискванията бяха подадени анонимно.

За съжаление междувременно срещу Софийския университет беше подаден сигнал пред омбудсмана на републиката, че конкурсът е бил обявен не по реда, описан от ЗОП. Софийският университет имаше своите основания да обяви конкурса по този начин - като архитектурен, а не по Закона за обществени поръчки. Те бяха свързани с намерението водещи при избора на проект да бъде неговите архитектурни качества. Въпреки това след сигнала ръководството на Софийския университет прецени, че е по-добре да спре временно конкурса и да назначи вътрешна ревизия, за да може още веднъж да провери процедурите, по които е бил обявен. За съжаление при проверката се оказа, че от наша страна са допуснати пропуски. Това налага конкурсът да бъде обявен повторно, този път по ЗОП.

Проектите, които постъпиха по първия конкурс, не са отворени, анонимността не е нарушена. Това позволява да бъдат върнати в запечатан вид съгласно входящите номера при подаването.

Софийският университет поднася на всички участници своите искрени извинения за тези неуредици и отправя настоятелна покана да се явят повторно със своите проекти – този път според изискванията на новия конкурс, обявен по ЗОП. Срокът за това ще бъде 15.01.2014 г.