Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Историческата наука в България и Украйна: проблеми на изследванията на регионалната история и междуетническите процеси

   
Историческата наука в България и Украйна: проблеми на изследванията на регионалната история и междуетническите процеси

Снимка: /www.ukraineexpress.com

Повече от 20 години в ДИУУ се провеждат обучения, финансирани от МОМН съгласно 103 ПМС, за педагози, студенти и лицеисти от българските общности зад граница.

От 1 до 15 август 2010 г. се обучава една от групите, която се състои от 20 преподаватели от Историческия факултет на Одески национален университет „Иля Мечников” с ръководител проф. Елена Бачинска и 20 студенти – етнически българи. 20-те университетски преподаватели са изтъкнати автори на публикации по проблемите на историята на бесарабските българи и българо-украинските отношения.

На 6 август 2010 г. от 10:00 ч. в Заседателната зала на ДИУУ ще се проведе Кръгла маса на тема „Историческата наука в България и Украйна: проблеми на изследванията на регионалната история и междуетническите процеси”.

Кръглата маса е добър повод за обмен на идеи и установяване на научни контакти със специалисти от СУ „Св. Климент Охридски”, от Института по история на БАН, от Национален исторически музей и Национален военно-исторически музей в България.

Кръглата маса е съвместна инициатива на ДИУУ и университетските преподаватели от Одеса и е спонсорирана от Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” с президент господин Юрий Граматик.

Събитието, наред с обученията, е скромен дял в утвърждаване на българо-украинските научни връзки и сътрудничество и особено на държавната политика на РБългария по отношение на българските общности зад граница.

За контакти: гл.ас. Никола Караиванов,

тел. 0886 473 394; email: karaivanov_n.b@abv.bg

 

Коментари

Влез, за да коментираш.