Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ираника-Булгарика

   
Ираника-Булгарика

Започна научната конференция Ираника-Булгарика, организирана от Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Приветствено слово отправи Н.Пр. Голамреза Багери-Могадам, посланик на Република Иран в България. След официалната част доц. Александър Илиев представи документалния филм за работата на експедицията „Българите – Прародина“ в Иран през 2011 година и с това беше поставено началото на едно задълбочено връщане назад в историята.

За някои паралели в материалната култура на българите и сасанидски Иран говори д-р Теодор Димитров. Темата за Източната Римска империя и иранските народи през IV-VII век ще постави доц. Димитър Димитров, по програма в 12:00 часа. По-късно през деня ще можете да дискутирате още: Ирански етнокултурни характеристики на древните българи, анти, славяни; Трансмисия на арийски соларен религиозен култ, проникнал от Иран в България; Българите в историческите източници и ислямската география; Паралели в материалната култура на траки и иранци; Най-ранни персийски автори за българите; Соларният духовен аспект в изкуството и идеологията на древните българи в контекста на източноиранската етногенеза в Средна Азия; Българо-ирански лингвистични паралели; За произхода на ранносредновековния многосъставен колан и връзката му със сасанидски Иран; Археоминералогия на тюркиз: Бактрия и Персия; Кафири ли са Калашите от Хиндукуш.

Коментари

Влез, за да коментираш.