Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 13 август 2010 г. почина

ПРОФ. ДФН ИСАК ПАСИ

13.03.1928 г. – 13.08.2010 г.

Исак Соломон Паси завършва Юридическия факултет на Софийски Университет "Св. Климент Охридски" през 1950 г. Става асистент в катедрата по "Марксизъм-ленинизъм" (1952-1959) на Философския факултет на СУ. През 1957 г. защитава докторска дисертация на тема "Г. В. Плеханов и марксическата естетика". През 1971 г., на 43-годишна възраст, става професор по естетика, доктор на науките. Изследванията му се простират в областта на историята на естетиката, естетиката, историята на западноевропейската литература.

Проф. Паси има изключителен принос за приобщаването на българската култура към европейската философско-естетическа и литературна мисъл.

За своето духовно израстване и творческите си стремежи той споделя: "Когато се събудя сутрин, а това става някъде между 3 и 4 часа... преди да стана, нерядко си спомням съдбите на големите."

Проф. Исак Паси е автор на повече от 40 книги. Негово дело като съставителство, обща научна редакция и коментари са над 80 тома със съчинения на велики майстори на духа от цялата човешка история - от античността до XX век. Основоположник е на книгоиздателските поредици "Естетика и изкуствознание" (изд. "Наука и изкуство"), философско-есеистична библиотека в издателство "Георги Бакалов" (Варна), "Класическо наследство" (Университетско издателство "Св. Климент Охридски"), "Философия и човек" (изд. "Захарий Стоянов") и др.

Благодарение на Исак Паси през годините става възможно в България да се появят съчинения на Цицерон и Хораций, Блез Паскал и Артур Шопенхауер, Фридрих Ницше и Густав Льобон, Дмитрий Мережковски и Анри Бергсон, Зигмунд Фройд и Карл Густав Юнг, Мигел де Унамуно и Хосе Ортега и Гасет, Лабрюйер и Вовнарг, Шамфор и Сьорен Киркегор, Йохан Хьойзинха и Владимир Соловьов, Лев Шестов и Николай Бердяев, Томас Ман и много други.

През 2003 г. проф. Паси е удостоен с орден "Стара планина" - първа степен "за фундаменталния му принос в областта на българската философия, естетика и културология, за заслуги към Република България и по повод 75 години от рождението му."

През 2008 г. с указ на президента на Република България проф. д-р Исак Паси е удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на българската философия, естетика и културология и по случай 80-годишнината му."

На 19 март 2008 г. при специална церемония в Зала 1 ректорът на Софийски университет проф. дин Иван Илчев връчи на проф. Исак Паси най-престижното академично отличие "Почетен знак на Софийския университет с огърлица".

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

ОТ АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ НА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ

"СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"