Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / II-ра Национална лятна академия по спешна медицина

   
II-ра Национална лятна академия по спешна медицина

Снимка: Reuters

Стартира второто издание на студентския проект „II-ра Национална лятна академия по спешна медицина“, организиран от студентите-медици от Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В продължение на три седмици студенти от всички медицински факултети в страната ще имат възможност да се преисъединят към екипите на линейки на центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Варна и Бургас при посещенията им на адреси. Освен в линейките, студентите ще бъдат разпределени на групи и в противошоковите зали в звената за Спешна медицинска помощ на МБАЛ Бургас, ВМА София, МБАЛ Пловдив и УМБАЛ Варна. Студентите ще имат възможност да се включат в работния процес на дежурните екипи и да придобият ценен практически опит за работа при спешни състояния в реални условия.
Практическата част на проекта се предхожда от два дни интензнивни лекции по темите: спешни състояния в кардиологията, неврохиругията, коремната хирургия, отравяния и други. Освен лекциите през тези два дни се провеждат и практически упражнения по кардио-пулмонална ресуситация (CPR), правене на превръзки, основни медицински манипулации и други, целящи да подготвят студентите за предстоящата им среща със спешно болните пациенти. Лекциите и упражненията се провеждат на територията на УБ „Лозенец“ София.

„II-ра национална лятна академия по спешна медицина“ е проект на студентите-медици от Медицинския факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Предназначен е за студенти по медицина със завършен 3-ти курс на обучение от всички факултети в страната. През 2011 г. стартира първото издание на проекта под друго име - „Лятна академия по спешна медицина“, който се проведе на територията на спешните звена в МБАЛ Бургас, МБАЛ Пловдив, а теоретичната част – отново в УБ „Лозенец“, при участие на 50 студенти медици.

През 2012 г. проектът се реализира в разширен вариант: участие са заявили 120 студенти от всички медицински факултети в България и се осъществява на територията на пет болници в четири града на страната.

Дейностите по проекта се осъществяват чрез съвместното сътрудничество на студентските организации на студентите медици от СУ „Св. Климент Охридски“ и всички медицински университети в страната – София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на фармацевтична компания Actavis – България, Университетска болница „Лозенец“ и Студентския съвет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.