Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Християнски клуб ли е ЕС? Или пък религиозната идентичност няма значение?

   
Християнски клуб ли е ЕС? Или пък религиозната идентичност няма значение?

Голям интерес сред студентите предизвика дискусията за членството на Турция в Европейския съюз – Зала 2 се оказа малка, за да побере всички, които проявиха желание да вземат участие.

Събитието беше организирано от Студентския дискусионен клуб „280” в сътрудничество с Клуба на стипендиантите на фондация „Конрад Аденауер”.

Позиция "за членство" заеха икономистът Лъчезар Богданов и историкът доц. Мария Радева. "Против членство" бяха историкът доц. Христо Матанов и политикът Ангел Джамбазки.

В дискусията участва и младият политолог Димитър Ганев, както и представители на арменската общност в България.

Турция от няколко години насам има „главна роля” в процес на "отваряне и затваряне на глави" в стремежа си за присъединяване към Европейския съюз. Дебатът в европейските страни на тази тема е, меко казано, мащабен. Обикновено се пита:

· Има ли географски лимит, който да отговаря на традиционната представа за Европа?

· Какви са икономическите ползи и загуби?

· Християнски клуб ли е ЕС? Или пък религиозната идентичност няма значение?

· Ще признае ли Турция Арменския геноцид?

· Какво правим с конфликта между Гърция и Турция на тема "Кипър"?

До момента десницата във Франция и Германия са обявява категорично срещу пълноправно членство. Aвстрия и Франция заявяват, че ако Турция се окаже пред влизане в съюза, ще бъдат проведени референдуми и решението на двете държави ще зависи от мнението на мнозинството.

Ние на Балканите имаме специфична поглед по темата, който обаче рядко се обсъжда. Той е свързан най-вече с историята на насилие между двата народа, както и необичайните миграционни и граждански отношения, създадени като резултат от т. нар. Възродителен процес и политиката от страна на Турция от тогава насам.

Коментари

Влез, за да коментираш.