Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Градините на бившата лятна резиденция в град Балчик - автентичност и история

   
Градините на бившата лятна резиденция в град Балчик - автентичност и история

През 2011/12 г. екипът на Университетски ботанически градини извърши проучване на автентичността на градините в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в град Балчик.

Изследването доведе до интересни, непознати до този момент разкрития относно личностите, свързани със създаването на това място, открити бяха архивни скици и чертежи, както и заявки, които дворцовите градинари са изпращали до известни за времето си производители на растителен материал. Миналото доби конкретна образност. За да представи историята на този интересен обект пред широката публика, УБГ покани авторския екип на книгата „... БАЛЧИК”. В нея Росица Малчева - Златкова и Диана Йонкова са използвали много и разнообразни източници на информация. Постепенно, с увлекателен текст и фотографии, те разкриват идеята за изграждането и живота в „Тихото гнездо”, както кралицата е наричала резиденцията.

Екипът на УБГ и авторите на книгата съживяват историята чрез архивни фотографии, автентични чертежи и скици, допълнени с описателни текстове и ботанически рисунки.

Официалното откриване на изложбата „ГРАДИНИТЕ НА БИВШАТА ЛЯТНА РЕЗИДЕНЦИЯ В ГРАД БАЛЧИК – АВТЕНТИЧНОСТ И ИСТОРИЯ” ще се състои в Университетска ботаническа градина – гр. София, ул. Московска № 49 /централен вход/ от 14.00 ч. на 23.05.2012 г. Експозицията ще остане до 06.06.2012 г.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.