Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фотоизложба „ Срещи с необяснимото” беше открита във Факултета по начална и предучилищна педагогика

   
Фотоизложба „ Срещи с необяснимото” беше открита във Факултета по начална и предучилищна педагогика

Авторът на изложбата Жорж Ру е роден в Париж, но живее в Берлин. Той е един от първите компютърни специалисти в Европа, журналист, фотограф.

Професор Орлин Дворянов представи цикъла от фотографии, снети от видеоматериал, заснеман от Жорж Ру в продължение на 13 години. Последната фотография е създадена по видеоматериал, заснет през май 2014 г. Той поздрави гостите и спомена, че това не е първата изява на автора в България. Проф. Дворянов обърна внимание на художествената стойност на творбите и връзката между новите технологии и изкуството: „Както се вижда, творбите, които са наредени, будят доста въпроси”, отбеляза той.

Авторът на изложбата Жорж Ру се интересува от „странни” небесни явления, които са необясними за хората. По думите на професор Дворянов фотографиите на Жорж Ру са съвременно изкуство или възможността да се мисли по-концептуално за това, което виждаме, но не сме наясно какво точно е то. Проф. Дворянов отбеляза, че имаме възможността да проследим процеса и да намерим отговорите в изследването на непознатото, което е важно за развитието на нашето мислене и усещане.

ru_600x387

Жорж Ру благодари за поканата и подготовката на изложбата на проф. Дворянов и отбеляза, че е много щастлив от възможността да покаже своите творби именно в университет, тъй като неговата работа противоречи на законите на науката. Той описа метода си на работа: „Снимам светлинни явления в небето с камера, която може да увеличава 40 пъти. Тези обекти са отдалечени на няколкостотин метра. За нормалното човешко око тези светлини изглеждат като звезди. След това преглеждам видеоматериала и избирам най-изразителните кадри (1/25 от секундата е един кадър) и ги обработвам. Използвам най-вече „Фотошоп“, като обработката се състои в изчистване на кадрите от шума и засилване на цветовете и контраста на изображението.”

DSC_1503_600x400

Жорж Ру обособява две различни проявления – тези, които могат да се видят с просто око и т. нар. „визии” - неочаквано появили се изображения в един единствен кадър. В своята изложба той представя две визии. При другите проявления също има противоречие с научната представа за подобни явления. „Това, което показвам, са проявления, които се променят, интелигентна енергия със свои закономерности.”, отбеляза авторът.

След представянето беше показан видеофилм, където се вижда тази промяна на формата. Визиите не могат да се видят във филма, защото са само един кадър, но според автора имат изобразителната сила на живопис.

film_588x400

Науката изследва закономерностите на природните явления, докато Жорж Ру показва креативността и творческата потенция на тези явления. Според него мисията му е да споделя тази креативност с хората: „Това е доказателство, че няма рязка граница между духа и материята и всичко прелива в единство.”

През юли 2001 година в Перу, в планинската местност над каньона Колка, Жорж Ру се опитва да заснеме кондори с видеокамерата си. По време на снимките той не забелязва нищо особено във филм, но след като започва да монтира кадрите, в три от тях открива нещо, което няма нищо общо нито с птиците, нито с каньона. „Така разбрах, че съм заснел моята първа „мистерия", отбелязва Жорж Ру.

Повече от шест години - от 2002 до 2008 г., Жорж Ру не заснема други необикновени явления и не възнамерява да показва видеоматериала от Перу. Но след този период те отново се появяват на неговите видеофилми и броят им значително нараства. Това провокира у него идеята да ги представи във фотографии с художествена и естетическа интенция.

„Не съм журналист, докосвам се до тази тема с респект и удивление и моето единствено желание е да покажа тези небесни феномени на хората”, каза Жорж Ру и добави, че работа му е да предаде заснетото с голяма точност и в същото време да съхрани магията им.

Авторът изрично подчерта, че тези фотографии не са фотомонтажи. Той е убеден, че светът, в който живеем е една загадка и тази изложба е малък принос към възприемането на това, че не сме сами в Космоса.

qvl_600x370