Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ФКНФ проведе своята Десета юбилейна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти

   
ФКНФ проведе своята Десета юбилейна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти

проф. д-р Димитър Веселинов

Конференцията откри заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Димитър Веселинов

В словото си към присъстващите той припомни първата конференция, организирана през 2003 г., която е посветена на Преславския църковно – народен събор от 893 г. В нея взимат участие млади учени, които по-късно успяват да направят сериозна академична кариера. „Това е една от забележителните дати в нашия факултет, защото поставя традиция на една конференция, която се случва всяка година през месец май и дава своите добри резултати за научното и академично развитие на ФКНФ”, отбеляза проф. Веселинов. Той припомни още, че преподаването на чужди езици в СУ започва от самото му създаване. Сред първите педагогически курсове са класическите – латински и старогръцки език, както и новите – френски и немски език.

Конференцията през 2013 г., посветена на 125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се отличава с рекордния брой участници в сравнение с предходните форуми. Това е изключително важно поради две причини. На първо място свидетелства за сериозното място на това събитие в научния живот на Факултета. Освен това за пореден път илюстрира стремежа на ФКНФ да отделя внимание на младите, на нехабилитираните преподаватели, както и желанието да им осигури спокойно и сигурно развитие в рамките на ФКНФ. „Това е стратегическа задача, към която се придържат всички ръководства на ФКНФ”, подчерта проф. Веселинов.

Проф. Веселинов пожела ползотворна работа на всички участници и изрази надежда дискусиите да бъдат полезни за присъстващите, за да могат да издигнат още повече качеството на своите разработки и да мотивират възпитаниците на ФКНФ да продължат да се занимават с научна работа.

Конференцията включва три секции: „Лингвистика“, „Литература“, „Език и култура“, разделени на 12 сесии. За втори пореден път е конституирана и специална секция „Студентски изследвания“, в която младите възпитаници на Факултета могат да представят свои разработки. По този начин се създават допълнителни условия за включването и приобщаването на студентите в изследователската работа и научния живот на Факултета по класически и нови филологии.

P5143899

Проф. Веселинов и участниците в Десетата юбилейна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти на ФКНФ