Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фантастичното през Античността

   
Фантастичното през Античността

Катедра Класическа филология и издателство Проектория Ви канят на премиера на книгата „Фантастичното през античността“ от доц. д-р Николай Гочев, преподавател по гръцка античност във Факултета по класически и нови филологии.

Заповядайте на 18 май, петък, от 18:00ч, в Зала 1 на Ректората. Книгата ще представят ас. д-р Камелия Спасова от катедрата по Теория на литературата във Факултета по славянски филологии и гл.ас. д-р Васил Видински от катедрата по История на философията във Философски факултет.

„Фантастичното през античността“ се ражда като разговор за античните литературни прототипи на днешните жанрове фантастика и фентъзи. Разговор, станал в началото на 2010 г., когато от Студио 4 на радио София, в рамките на поредицата „Библиотека български риалити-романи“ са излъчени дванадесет беседи. В тях доц. Гочев и водещите на поредицата Емил Янев и Кин Стоянов, обсъждат десет от най-известните антични романи – в търсене на генеалогията на съвременната фантастична художествена литература.

Доц. Николай Гочев, познат като умел разказвач, особено в своите „Писма до Егина“, не пропуска любопитните детайли: сред тях е например този за първата космическа борба в световната литература, описана в „Истинска история“ на Лукиан. Същевременно, отделните примери и разкази във „Фантастичното през античността“ винаги сочат към питането за това, какво всъщност означава да се твори фантастична литература. Какво се мисли, когато се измисля фантастичното. Книгата предлага част от възможните отговори и вдъхновява търсенето на други.

Коментари

Влез, за да коментираш.