Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Факултетът по химия и фармация с нова модерна лаборатория

   
Факултетът по химия и фармация с нова модерна лаборатория

Лаборатория за подготовка на ученици за участие в международни олимпиади по химия бе открита във Факултета по химия и фармация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Днес във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с тържествена церемония бе открита първата по рода си в страната лаборатория за подготовка на талантливи ученици за участие в международни състезания и олимпиади по химия. Ремонтът и оборудването на лабораторията са финансирани от Фондация „Америка за България“ като част от тригодишен проект.

Събитието бе открито от председателя на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов, който благодари както на Фондация „Америка за България“, така и на преподавателите и на младите българи, донесли десетки медали от престижни международни олимпиади.

На тържественото откриване присъстваше и секретарят на Президента на Републиката, отговарящ за работата на институцията в ресорите здравеопазване, образование и наука Анна-Мари Виламовска. Тя прочете приветствено слово от името на президента Росен Плевнелиев. В него държавният глава изразява високата си оценка към желанието на преподаватели и инвеститори да се развива българската наука.

Госпожа Цанкова от Фондация „Америка за България“ изрази мнение, че трябва да се гледа по-оптимистично, когато се говори за българското образование и това потвърждават медалите на българските талантливи младежи, които се подготвят за олимпиадите в неравностойни условия в сравнение с много техни връстници от цял свят.

Дългогодишният ръководител на олимпийския отбор по химия доц. Чанев подчерта, че в лабораторията ще могат да се обучават не само членовете на олимпийския отбор, но и всички студенти. Той добави, че новата материална база ще скъси дистанцията между академическото образование и практическата наука.

Заместник-ректорът по научноизследователска и проектна дейност Румен Панков пожела на всички участници в бъдещите олимпиади още по-големи успехи и сподели, че знае много добре какво е вълнението, което един човек изпитва, когато може да направи нещо с ръцете си в една хубава лаборатория.

Заместник-деканът на Факултета по химия и фармация проф. Соня Илиева припомни дългогодишните традиции на факултета и изрази убеждението си, че с новото оборудване успехите на младите химици ще бъдат още по-добри и че ще допринесе за привличането на повече млади хора да се обучават България, във Факултета по химия и фармация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.