Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи

   
Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи

Катедра Политология на Философски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира конференция по случай 60 годишнината от подписването на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

 

Участници в конференцията ще бъдат проф. Георги Карасименов, доц. Антоний Тодоров, д-р Даниел Смилов, Антонина Желязкова, Мирослав Попов и Юнал Лютви.

Събитието ще се проведе на 30 ноември от 14.00 до 18.00 часа в Конферентната зала.

Европейска конвенция за правата на човека

Характер: Международен договор.
Подписване: 4 ноември 1950 г. в Рим; влизане в сила: 3 септември 1953 г.

Членове: Договорните партньори на конвенцията, в момента 41 европейскидържави.

Правни основи: Конвенция за защита на човешките права и основни свободи
от 4 ноември 1950 г. с 11 протокола.

Органи: Постоянният Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ); Комитетът на министрите на Съвета на Европа.

Цел: Защита и установяване на човешките права във всички държави членки.

Литература: Jochen Abr. Frowein, Wolfgang Peukert: EMRK-Kommentar, 2. Aufl., Kehl 1996; Christoph Grabenwarter, Rudolf Thienel (изд.): Kontinuitдt und Wandel der EMRK, Studien zur Europдischen Menschenrechtskonvention (EMRK) VII, Kehl 1998; Peukert, Wolfgang: Zur Reform des Europдischen Systems des Menschenrechtsschutzes, Neue Juristische Wochenschrift 2000, 49.

Интернет: ЕKПЧ: http://www.echr.coe.int
Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) има за цел да осигури в страните членки основните човешки права, да защити личната свобода на гражданите, да осигури гаранции за справедлив съдебен процес, да гарантира специалните права и свободи, както и правото на брак и семейство. Тя е изработена като първа конвенция на Съвета на Европа в рамките само на 15 месеца подготвителен период и по настояване на Парламентарната асамблея. Предпоставка за подписване на ЕКПЧ е членството на една страна в Съвета на Европа. Това пречи на широко дискутираното присъединяване към ЕКПЧ на Европейската общност като цяло. Забележителен е механизмът за прилагане на Конвенцията: чрез подаване на индивидуални жалби гражданите имат директен достъп до Постоянния съд за права на човека в Страсбург, който е независим от националните инстанции.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.