Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Европеизъм и регионализъм през "Дългия XVIII век"

   
Европеизъм и регионализъм през "Дългия XVIII век"

http://upload.wikimedia.org

Годишна конференция на Българското дружество за проучване на XVIII век, организирана съвместно с Университетски изследователски семинар "XVIII век", в периода 22–23 октомври 2010 година.

Космополитното европейско пространство, което започва да се оформя отчетливо през ХVІІІ в., има своите специфики: в него се говори на френски, lingua franca на образованите хора от онази епоха, спазва се общата мода в маниерите, облеклото, сериозните занимания и развлеченията. Успоредно с това обаче се появата разбирането за неповторимостта и уникалността на нацията и личността, мислена чрез фолклора, местните особености и вкусове, което нерядко се обяснявани с климата и географските дадености.

През ХVІІІ в. се ражда модерното „понятие за Европа“ (Питър Бърк). Негов важен елемент е погледът към „люлката“ на европейската цивилизация – Елада, който обаче трябва да мери сили с утвърдени вече образци, доминиращи в определени култури на Стария континент.

Концепцията за „Източна Европа“, която разделя мисловно културното пространство през XVIII век, болката от културната “изостаналост” и следването на „остарели“ цивилизационни модели, представата за европейския Югоизток, за „Великия турчин“, който вече не е заплаха, а се превръща в нещо екзотично, за ”Севера” като някакво особено и митично място, „дискурсът за Америка“, размислите за ползата и вредата от революциите – всички тези елементи присъстват във философията, литературата, историческите трудове, вестниците и журналите, които посоченото столетие създава. Там намира място също така мисълта за себе си и за “другия”, там виждаме сравнението между „своето“ и „чуждото“, независимо дали възприемано като „изостанало“ и „ретроградно“ или като някакъв вид превъзходство.

Дали съществува „Дългият XVIII век“, дали има основание за подобен тип протяжност на епохата, дали е възможно синхронизирането на различните регионални „Осемнадесети столетия“ в рамките на една обща епохална рамка – всички тези въпроси са освен всичко и недвусмислен белег за особената роля, която играе ХVІІІ в, в европейската и световната история.

Време и място на провеждане: 22–23 октомври 2010 г. в сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма: http://www.bulgc18.com/

Коментари

Влез, за да коментираш.