Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Еврика!

   
Еврика!

Официално беше открита изложбата на Центъра за трансфер на технологии при Научноизследователския сектор на СУ „Св. Климент Охридски“ за популяризиране на научно-приложния потенциал на Университета.

До 24 май имате възможност да разгледате едни от най-значимите изобретения, разработки и патенти на учени и преподаватели от Университета за последните години.

Сред тях е системата за въздушно наблюдение и заснемане, разработена за получаване на актуална и навременна информация за всяка част от територията на страната (с изключение на високопланинската зона), в съответствие с Националната програма за защита при бедствия 2009 – 2013 г. за осъществяване на: видеонаблюдение и генериране на ортофотокарти на територии в бедствие (пожари, наводнения, промишлени аварии); получаване на информация от райони с радиоактивни, токсични и химични замърсявания; заснемане и оценка на състоянието на растителната покривка; за заснемане на археологически и исторически обекти; видеонаблюдение и заснемане на защитени територии; заснемане на инфраструктурни обекти и др.

Друга иновация е компютърната технология за мониторинг, оценка и управление на водния статус на почвата и формирането на добива от земеделски култури. Тя спомага като създава специфично енергетично равнище на почвената влага в производственото поле.

С корекционния сигнализатор можете да създадете правилен навик за телодържане и усилване на телесната мускулатура, посредством вибрационен сигнал при заемане на неправилна (порочна) телесна стойка. Този апарат е награден с редица златни медали на международни конкурси в Казабланка, Брюксел, София.

Открили ли са учените от Софийски университет тайната на алхимията или елексира на младостта? Заповядайте от 21 до 24 май в Централно фоайе на Ректората и проверете сами.

Повече снимки от изложбата можете да видите в рубриката Събития през обектива.

Коментари

Влез, за да коментираш.