Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Доц. Пламен Митев: Вестник "Дунавски лебед" се превръща в първата революционна трибуна на българската емиграция

   
Доц. Пламен Митев: Вестник "Дунавски лебед" се превръща в първата революционна трибуна на българската емиграция

Снимка: http://www.libsofia.bg

Вестник „Дунавски лебед” отваря една нова страница не само в историята на българската журналистика, но и в историята на нашето националноосвободително движение.

Това каза пред репортер на Агенция „Фокус” деканът на Историческия факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Пламен Митев.Той участва в тържеството във Военната академия по случай 150-годишнината от излизането на първия брой на вестник „Дунавски лебед”. Организатори на проявата са Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), Историческият факултет към Софийски университет, Националната асоциация „Георги С. Раковски”.
„Този вестник се превръща в първата революционна трибуна на българската емиграция. От неговите страници се популяризират новите идеи на Раковски за начина, по който трябва да се организира борбата срещу Високата порта. От друга страна този вестник популяризира българската кауза в големите европейски държави. Списвайки го и на български, и на френски, Раковски преследва точно такива цели – да популяризира българския въпрос”, заяви доц. Митев. Той изтъкна, че вестникът се разпространявал от Сърбия до Русия, както и в самата османска империя. Вестникът се предава от ръка на ръка, което има един мултиприциращ ефект за предаването на новите идеи на Раковски, смята доц. Митев.
Вестник „Дунавски лебед” е едно ново начало, което прокарва пътя, по който ще продължат Каравелов, Ботев, за да се стигне до истинските възрожденски политически вестници от ранга на „Свобода”, „Независимост” или „Дума на българските емигранти”, коментира доц. Пламен Митев.

Аделина Георгиева, www.focus-news.net

Коментари

Влез, за да коментираш.