Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / До къде ще стигне тази приказка?

   
До къде ще стигне тази приказка?

Преди броени минути приключи лекцията на г-н Любчо Георгиевски - министър-председател на Република Македония (1998-2002 г.) в Аулата на Софийски университет.

Домакин на събитието беше проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Той подчерта, че инициативата отново, както и във вчерашните значими за обществено-политическия живот на страната събития идва от страна на студентите. Софийски университет се гордее с това, че стои далеч от политиката, но дава платформа за обмяна на идеи, винаги е полезно да се видят различни гледни точки и да се научат неща, които преподавателите няма да кажат, допълни проф. Илчев.

Лекцията си г-н Георгиевски започна със съвременната политическа обстановка в Македония и очакванията за предстоящата на 21 май конференция на НАТО, които една седмица по-рано е ясно, че ще останат само химера, а именно Македония да стане част от Северно-атлантическия блок. Причините за невъзможността за членство и в НАТО и в ЕС са ясни - конфликтът с Гърция. Дали Македония ще направи компромис с Гърция, за да влезе в ЕС и НАТО? Отговорът на бившия министър-председател е 99% - не. Но Македония вече няма време за чакане всички съседи са част от интеграционния процес, дори Сърбия има статут на кандидат, единствено Босна, Косово и Македония остават отвъд и именно в тези страни все повече нараства опасността от конфликти.

Любчо Георгиевски отвори и темата за Антична Македония - е ли Александър Македонски грък или македонец ? Е ли днешна Македония директен наследник на Антична Македония? Макар исторически тази теза да е подхваната от Каравангелис като част от гръцката пропаганда, новият македонски елит я подема отново в следствие на навлизането на интернет и новите медии в живота на съвременните македонци, твърде близките исторически сюжетни линии на България и Македония от една страна и от друга – желанието на македонското правителство да покаже на Гърция една теза на надмощие в исторически план. Днес масово се пропагандира темата за Антична Македония и пряката наследствена линия със съвременните македонци. Вече никой не дискутира за Св. Климент Охридски, за Светите братя Кирил и Методий, Македония вече си има Александър и Филип Македонски, Аристотел. До къде ще стигне тази приказка г-н Георгиевски не се наема да прогнозира, но тя отдалечава Македония от европейското й бъдеще.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.