Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Днес започва изложбата "Трансграничност/ Обект/Листопис"

   
Днес започва изложбата "Трансграничност/ Обект/Листопис"

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”, Галерия „Алма Матер“ и Националната художествена академия представят "Трансграничност/ Обект/Листопис", изложба на студенти от Национална художествена академия - София, проект на катедра „Сценография".

Изложбата представя различни аспекти от търсенията на студентите в областта на рисунката, колажа, асамблажа, триизмерния обект както като сценографски проект, така и като артистичен обект, изображения, включващи текст и калиграфия. Това взаимно проникване между толкова различни жанрове в рамките на една експозиция има за цел да визуализира връзките, обединяващи различните материалности и изобразителните средства: линеарни, знакови, абстрактно-геометрични, светлинни, пластични.

Творбите в изложбата са своеобразно прекрачване на граници не само от чисто формално естество, но и от естетическо, един опит за проникване и съпоставяне между духовните състояния, породени от съприкосновението с материалността и знаковостта.

Обектите съчетават изобретателността на студентите с уменията за използване на необичайни материи и облагородяването на различни „намерени” предмети, създаването на един различен, понякога парадоксален контекст, носещ нови послания към зрителя. Свободата, с която се смесват материи и знаци, е ключ към създаването и възприемането на нови визуални микросветове - родени от „невидими” в ежедневието ни предмети.

Специфичното разположение на Галерия „Алма Матер” и посланието „Трансграничност” се допълват в стремежа да приканят преминаващите между двете прозрачни пространства да надникнат, да се докоснат до материалността и да почувстват хармонията.

Да разчетат знаците, буквите, думите…
19 октомври – 9 ноември 2012

Официално откриване: 19 октомври, петък, 18.00 часа, галерия „Алма Матер”

Коментари

Влез, за да коментираш.