Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Димитър Шумналиев получи Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010

   
Димитър Шумналиев получи Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010

На тържествена церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” големият български писател Димитър Шумналиев беше удостоен с Голямата награда за литература на Софийски университет за 2010.

Димитър Шумналиев е роден на 3 март 1947 г. в София. Има две деца. По настояще е главен редактор на вестник "Нощен труд".

Завършва българска филология в Софийския университет. Специализира френски език и литература в университета на По, Франция. Специализира с диплом писателската програма на Университета в Айова, САЩ.

Завършва с диплом Писателското училище на университета в Айова Сити, САЩ. Работил е във вестниците "Народна младеж", "Отечествен фронт", "Литературен фронт", "Народна култура", в БНР. Бил е главен редактор на в. "Пулс" и на в. "Факс", и заместник-главен редактор на в."Труд".

Автор е на 18 книги сред които романите "Такова мълчание, такава война" (1975), "Дървото" (1987), "Пари за умиране" и "Тресавището на Абдовица" (1983), "Приют за лисици" (1985), "Любовно досие" (1987, в съавторство с Наташа Манолова), "Меден капан" (1988), "Роман в буркан" и "Речни духове" (1989), "Любовта на крокодила" (1990), "Геена" (1991), „Храмът на осмицата” (2010).

През февруари 2004 г. излезе книгата му "Феродо", която според критиката носи автентичния дух на 60-те години.

Творби на Шумналиев са превеждани на английски, руски, немски, френски и др.

Източник: http://www.slovo.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.