Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти на Софийския университет за 2014 година

   
Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти  на Софийския университет за 2014 година

Проф. д-р Анжелина Янева

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония за награждаване на десетте най-добри спортисти на СУ за 2014 г. За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет избра своите най-добри студенти-спортисти, отличили се с високи постижения на различни състезания.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев, заместник-ректорът на СУ проф. дпн Албена Чавдарова, директорът на Департамента по спорт на СУ проф. д-р Анжелина Янева, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, ректорът на НСА „Васил Левски” доц. Пенчо Гешев, председателят на БФ Баскетбол Георги Глушков, изпълнителният директор на БФ Шахмат Николай Велчев, Антон Бонов от БФ Лека атлетика, Асен Коруджиев от БФ Джудо, Желязко Георгиев – от Асоциацията за университетски спорт, преподаватели, студенти и гости.

Директорът на Департамента по спорт на СУ проф. д-р Анжелина Янева откри церемонията и поздрави всички присъстващи в залата. Тя представи спортната дейност в Софийския университет и заяви, че Департаментът по спорт осъществява най-важната за обществото задача – поддържане на добро здравословно състояние и физическо развитие на студентите. „Това са целта и задачите за основаването на спортен клуб в тогавашния Държавен университет през 1929 г., обединени в следната формулировка: „Масово разпространяване на спорта сред студентите, сътрудничество с професори-лекари и под контрола на компетентни спортни ръководители.“ – добави още тя.

Проф. Янева подчерта, че в Националната студентска универсиада Софийският университет е на второ място в комплексното класиране след Национална спортна академия, където знаете е елитът на студентския спорт, а женските университетски отбори по баскетбол с треньор доц. д-р Ирен Пелтекова, по плуване с треньор гл.ас. Георги Начков и по джудо с треньор проф. Анжелина Янева са Студентски шампион за настоящата 2014 г.

DSC_1535_600x400

Проф. Янева припомни, че през 2014 г. се отбелязват както 85-годишнината на спортната дейност в Алма матер, така и 65 години от създаването на катедра „Физическо възпитание и спорт“ в най-старото висше училище на България. През 1991 г. катедрата се превръща в Университетски спортен център, който през 2001 г. с решение на Академическия съвет е преструктуриран в Департамент по спорт с различни направления и дейности – от обучение на студентите по спорт през тренировъчния и състезателен процес до оздравителната и рехабилитационна работа за студенти с отклонения в здравословното състояние. Осъществява се следдипломна квалификация на учители по физическо възпитание и други.

През 1949 г. при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е създадена катедра „Физическо възпитание“ с петима преподаватели, които провеждат организирани занимания по лека атлетика, гимнастика и плуване. Три десетилетия по-късно в катедрата вече работят 25 преподаватели – заслужили треньори, заслужили майстори и майстори на спорта. Спортната програма е значително разширена и обогатена и включва както академичните спортове баскетбол, волейбол, тенис, фехтовка, така и популярните футбол, джудо и ски. В резултат на новите тенденции в спорта, интереса на студентите и нарастващия брой на обучаваните са въведени нови спортни дисциплини като аеробика, каланетика, бодибилдинг, ветроходство, туризъм, спортно катерене, тенис на маса, стрелба с лък, академично гребане, джогинг, спортни танци и др.

DSC_1689_600x400

За всички студенти с отклонения в здравословното състояние още през 1963 г. се въвеждат редовни занимания по кинезитерапия, а по-късно, през 1984 г. се открива Център по кинезитерапия, с цел етапна и късна рехабилитация на преподаватели, студенти и служители със средствата на физикалната терапия.

Днес Департаментът обучава студенти от всички факултети на СУ „Св. Климент Охридски“ по 25 вида спорт по утвърдени учебни програми по съответните спортни дисциплини, като всеки студент сам избира спорта, който да практикува или да се състезава в представителния отбор.

DSC_1547_600x400

В Департамента по спорт работят 21 щатни преподаватели и много хонорувани преподаватели и треньори. В структурата на Департамента са включени две катедри: “Спортни игри и планински спортове” и Индивидуални спортове и рекреация”, Спортно-рехабилитационен център и Университетски спортен клуб “Академик”.

Методическите програми за физическо развитие и рекреация са съобразени с физическите възможности и мотивацията за спортна дейност на студентите.

Преподавателите по спорт осъществяват селекцията и ръководството на представителните университетски отбори, които вземат участие в състезания на различни нива – студентски, републикански и държавни първенства, в различни по характер спортни прояви у нас и в чужбина. От 2002 г. Софийският университет има представителен отбор по голбал (спорт за хора с нарушено зрение), който участва на състезания от международно равнище с успешно класиране.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев отбеляза, че през последните години се гордее изключително много с постиженията на колегите от Департамента по спорт. Той отбеляза, че болезнено съзнава, че години наред ръководството на СУ „Св. Климент Охридски” не е съумяло да даде на студентите, това което заслужават, за да могат да водят активна спортна дейност: „За съжаление, както науката, така и спортът са притиснати от финансовите рестрикции на държавата. Опитваме различни варианти. В последните седмици с активното участие на Департамента по спорт отново опитваме да организираме и създадем нова база, която би била достойна за студентите на Софийския университет”.

Проф. Илчев поздрави всички и подчерта, че е бил изключително впечатлен от второто място, което заеха студентите на СУ на Националната студентската универсиада, където са изпреварени единствено от Националната спортна академия.

„Пожелавам ви да изкарате весел и разумен студентски празник и да продължите и през 2015 г. така, както сте работили и през 2014 г.”, каза в заключение проф. Илчев. Той връчи наградата на преподавателя и треньора на представителния отбор по баскетбол-жени за най-добър треньор на годината – доц. д-р Ирена Пелтекова.

DSC_1560_600x400

Проф. Иван Илчев и доц. д-р Ирена Пелтекова

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов връчи наградата на Радостина Димитрова, второкурсничка от Философския факултет и една от най-добрите баскетболистки на Софийския университет. Той честити празника и заяви, че въпреки липсата на база и проблемите, с които спортистите се сблъскват, в Софийския университет се постигат невероятни спортни успехи. „Впечатлен съм от вашите успехи и много ми се иска вие като млади хора да успявате да заразявате, да мотивирате и стимулирате вашите приятели по-често да обръщат внимание на спортните мероприятия“, призова Калин Каменов. Той заяви още, че не е нужно всички да имат медали и постижения, важното е всички да спортуват.

DSC_1623_600x400

Калин Каменов връчи наградата на Радостина Димитрова

 

Наградените най-добри спортисти за 2014 г. са:

Ани Антонова Крумова - II курс, Философски факултет – Шахмат

Габриела Серафимова Васева - IV курс, Биологически факултет – Тенис

Десислава Пламенова Стоянова - IV курс, Факултет по математика и информатика – Джудо

Иван Радев Иванов – III курс, Стопански факултет – Плуване

Йорданка Димитрова Иванова ИВАНОВА – II курс, Биологически факултет - Лека атлетика

Константин Атанасов Янов – IV курс, Стопански факултет Футбол

Пепа Иванова Калайджиева - IV курс, Философски факултет, Баскетбол

Радостина Димитрова Димитрова - II курс, Философски факултет, Баскетбол

Станислав Петров Атанасов - IV курс, Факултет математика и информатика – Спортно катерене

Христина Георгиева Дамянова - II курс, Философски факултет – Плуване

Награди получиха и отборите– шампиони от лятната универсиада - Джудо – жени; Плуване – жени и Баскетбол – жени.

Снимки на наградените можете да видите в галерията.

Наградите за победителите са осигурени от Департамента по спорт, Българската федерация по лека атлетика, Българската федерация по джудо, Българската федерация по баскетбол, Аматьорската футболна лига към Българския футболен съюз, Пламен Божидаров – вицепрезидент на Българската асоциация по минифутбол, Милмекс ООД, Джъмпер ЕООД, фирма Тингер ЕООД с управител Велина Тинева, фирма MDB ЕООД, с управител Нина Благоева, Столична община – Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм”, Асоциацията на българските плувци.