Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Държавна сигурност - структура и основни документи”

   
  „Държавна сигурност - структура и основни документи”

В Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” започна представяне на документалния сборник „Държавна сигурност - структура и основни документи”.

В новото издание на Kомисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия хронологично са проследени три основни аспекта от дейността на бившата Държавна сигурност: развитието на структурата й; изграждането на агентурен апарат и работата с него; оперативния отчет, представляващ строго установена вътрешна система от правила за регистриране, систематизиране и ползване на оперативните материали и сведения. Значителна част от публикуваните основни документи в трите направления са неизвестни не само на широката публика, но и на изследователите поради съществуващия доскоро ограничен достъп до архивите на Държавна сигурност.

За първи път в сборника на едно място са събрани основополагащите документи за дейността на ДС, приемани от бившето партийно ръководство на БКП и тяхното продължение в самата Държавна сигурност - строго секретни заповеди и инструкции. Документалният сборник „Държавна сигурност - структура и основни документи” е част от създаването на Единен информационен модел на структурата и управлението на документите на ДС и разузнавателните служби на БНА. Книжното тяло на сборника включва 46 от издирените над 200 основни документи, за които предстои да бъдат качени на електронен носител и да бъде осигурен широк достъп за тяхното ползване от изследователите.

Коментари

Влез, за да коментираш.