Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Честит празник!

   
Честит празник!

Днес Софийски университет „Св. Климент Охридски" чества своя патронен празник.

По традиция в деня на Св. Климент Охридски Ректорът на Софийски университет - проф. дин Иван Илчев, Академическият съвет, преподаватели и студенти, поднесоха венец пред паметника на Св. Климент и се събраха в Аулата на Университета. Проф Боян Биолчев откри празника с безмандатния призив „Да служим на България” и даде думата на проф. дин Иван Илчев. Доц. Бойко Пенчев - заместник-декан на Факултета по славянски филологии представи Академично слово на тема „Знанието като свобода”.

Заместник-ректорът проф. Анастас Герджиков прочете имената на получилите научни звания и степени от 25 ноември 2009 до 25 ноември 2010 г. преподаватели.

Официални гости бяха Деканът на бизнес факултета в Сорбоната - проф. Кристин Поше и директорът на съвместната програма със "Стопански факултет Мениджмънт на човешките ресурси и социалната отговорност на предприятието” - проф. Жозе Алуш.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАУЧНА И ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ЗА 2010 Г.

Колегия, назначена със заповед на Ректора № РД 19-377/06.10.2010 г. в състав:

Председател: проф. дин Иван Илчев – Ректор

Членове: 1. доц. д-р Димитър Мърваков – декан на ФзФ

2. доц. д-р Любомир Спасов – декан на МФ

3. доц. д-р Георги Чобанов – декан на Стопански факултет

4. проф. дфн Панайот Карагьозов – декан на ФСФ

5. доц. д-р Пламен Митев – декан на ИФ

6. проф. д-р Божидар Ангелов – декан на БФ

в заседанието си от 23 ноември т.г. след като обсъди постъпилите рецензии от консултантите за кандидатите на Голямата награда, реши:

Голямата награда за научна и изследователска дейност на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за 2010 г. се присъжда на проф. дин Димитър Попов – Исторически факултет.

Проф. Попов е възпитаник на Софийския университет и преподавател в Историческия факултет от 1978 г. Научната кариера на проф. Попов е насочена към проблемите на древногръцкото общество, култура и религия. Той е автор на внушително количество научни публикации, сред които се открояват монографиите “Тракийската богиня Бендида” (1981 ), “Залмоксис. Религия и общество на траките” (1989), “Богът с много имена” (1995).

През настоящата година професор Димитър Попов ознаменува своя шестдесетгодишен юбилей с излизането на три нови научни монографии – “Гръцките интелектуалци и тракийският свят”, “Тракийска религия” и “Божествата на траките”.

НАГРАДА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА НАЙ-ДОБЪР МЛАД УЧЕН НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ЗА 2010 Г.

Колегия, определена със заповед на Ректора № РД-19-378/06.10.2010 г. в състав: Председател: проф. дин Иван Илчев

Членове: 1. проф. дхн Тони Спасов – декана на ХФ

2. доц. д-р Божидар Галуцов – декан на БФ

3. проф. дмн Иван Сосков – декан на ФМИ

4. доц. дфн Петя Янева – декан на ФКНФ

5. проф. д-р Петър Славейков – декан на ГГФ

6. доц. д-р Тотка Монова – декан на ФЖМК

7. г-н Христо Ангеличин – заместник кмет на

Столична община

в заседанието си от 10 ноември т.г. определи за носител на Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2010 г. гл.ас. д-р Милен Георгиев Богданов – Химически факултет.

Гл.ас. д-р Милен Богданов завършва специалност “Химия” на Химически факултет през 2001 г. и постъпва като редовен докторант в катедрата по органична химия през 2002 г. През 2005 г. защитава успешно дисертация за образователната и научна степен “Доктор” в областта на синтеза и стереохимията на хетероциклени съединения по дърководството на проф. дхн Мариана Паламарева.

В периода от 2004 до 2010 г. гл.ас. Богданов е автор и съавтор на 28 научни съобщения в международни и български списания. За този период са забелязани 39 цитата на негови статии в реномирани списания.

Празникът завърши с ария от операта „Дон Паскуале” на Гаетано Доницети.

Коментари

Влез, за да коментираш.