Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Българската делегация на 36-тото Съвещание на държавите от Антарктическия договор се срещна с принц Филип и принцеса Матилда в Брюксел

   
Българската делегация на 36-тото Съвещание на държавите от Антарктическия договор се срещна с принц Филип и принцеса Матилда в Брюксел

проф. Пимпирев и принц Филип

Проф. Пимпирев покани кралската двойка да посети българската полярна база на о. Ливингстън, а принц Филип поздрави нашите полярници с постиженията им на Ледения континент.

Престижният форум, който се провежда веднъж годишно в различни държави, представлява своеобразно правителство на Антарктида, където се обсъждат и решават всички важни въпроси,свързани с управлението на Белия континент. През 2015 г. идва ред на България като консултативен член на Антарктическия договор да организира този авторитетен форум.

По време на съвещанията в Брюксел, на които присъстват над 450 делегати, са разисквани въпроси, свързани с опазването на околната среда, логистиката и юрисдикцията на континента.

В рамките на събитието се провежда и младежка среща на членовете на световната Асоциация на младите полярни учени (АПЕКС), на която възниква и идеята за създаване на Балкански младежки полярен център, в който водеща роля ще има АПЕКС-България.

1
2
3