Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „България: райони, области, общини“

   
„България: райони, области, общини“

На 16 април в клуб-ресторант „Яйцето“ от 17:30 часа ще се проведе представяне на енциклопедията „България: райони, области, общини“, под редакцията на Антон Попов и Петър Славейков.

Авторите представят уникална по рода си, богато илюстрирана с карти, таблици и фигури актуална енциклопедия на географията на Република България и на регионализацията на страната в контекста на политиката на Европейския съюз и на нейните конкретни изменения у нас. В книгата е направен общ географски преглед и са представени ресурсният потенциал на страната и основните оперативни териториални единици като носители на пространствена и статистическа информация. Отделено е специално внимание на йерархичната структура на класификатора на административно-териториалните единици на Република България и на принципите за нейното изграждане и приложение в страните на Европейския съюз.

На премиерата книгата ще бъде анонсирана от Димитър Томов, директор на издателството, от автора проф. д-р Петър Славейков, декан на Геолого-географски факултет при СУ "Св. Климент Охридски", председател на Балканската географска асоциация и от ст.н.с. І ст. д-р Борис Колев, Географски институт при БАН. Ще има представяне и от името на Комисията по регионално развитие и политика при Народното събрание и от Министерството на регионалното развитие. Сред гостите се очакват университетски преподаватели и представители на Министерството на труда и социалната политика.
Само на премиерното събитие енциклопедията ще се предлага на промоционална цена от 80,00 лв.
След представянето за гостите ще има по чаша вино.

 

За книгата:

 

Проф. д-р Христо Каракашев, УНСС:

"България: райони, области, общини. Или може ли да бъде опозната България без да напускате учебната скамейка, работата или дома? Така накратко може да се опише енциклопедичното, написано на научен и същевременно достъпен стил, географско издание. То се отличава с добре обосновани научни текстове, подкрепени с богат графичен и табличен материал. Изданието е богато илюстрирано с географски карти, които отразяват съвременните тенденции в изготвянето им. Отразени са и най-новите райони за планиране. Открояват се професионализмът на авторите при изготвянето на анализите и при събирането на нужната информация. Книгата дава онова географско познание, което е осовата за по-доброто планиране на устойчивото развитие в екологично, демографско, икономическо и политическо отношение на Република България. В този смисъл то се явява подходящо четиво за широк кръг от читатели - университетски преподаватели, политици, икономисти, социолози, политолози, служители в администрацията на държавно, областно и общинско ниво, работещи в областта на туризма и др. От друга страна, това е едно четиво, което ще спомогне и за географското познание на всички български студенти. "

 

Ст. н.с. д-р Марияна Николова, директор на Географския институт при БАН:

„Авторите представят една съвременна, актуална и полезна книга за географията на България и регионализацията на страната в контекста на регионалната политика на Европейския съюз и на нейните конкретни измерения у нас. Тя е много добре структурирана – в предговора и въведението авторите на ясен и достъпен език въвеждат читателя в сложната правна и административна материя, на която се гради регионалната политика на Европейския съюз и произтичащите от това последни промени в регионализацията на България. В първия раздел на книгата е направен общ географски преглед на страната и в стегнат и информативен вид е предоставена основната географска информация, обобщена и онагледена с карти и таблици. По убедителен начин се аргументира изборът на основните оперативни териториални като носители на пространствена и статистическа информация. Тези териториални единици са представени в подредба, съгласувана с Единния класификатор на административно-териториалните единици на Република България. Отделено е специално внимание на йерархичната структура на класификатора и на принципите на нейното изграждане и приложение в отделните страни на ЕС. Книгата представлява подробна информация за ресурсния потенциал на България и на нейните териториално-административни единици и очертава тенденциите в тяхното регионално развитие в контекста на глобалните промени и предизвикателства на съвременния свят. Авторите използват официални източници на информация, която отразява състоянието на разглежданите териториални равнища към 1 януари 2008 г. Тази информация включва: статически данни, информация, генерирана чрез пространствени анализи в ГИС, и информация за качествените характеристики на територията. Освен актуална информация и задълбочени анализи книгата има и предимството да представи на читателя географията на България след влизането на страната в ЕС и това е едно от основните достойнства на този труд. Книгата „България: райони, области, общини” ще представлява интерес за широк кръг читатели: преподаватели по география, изследователи, студенти, представители на национални и регионални органи на управление, политици и граждани.”

 

Сергей Цветарски, началник отдел „Регионална статистика” при Национален статистически институт:

„Разработката е уникална по рода си в страната поради много широкото използване на официална количествена информация с основен източник Националния статистически институт на България. Веднага прави впечатление доброто познаване и правилната интерпретация от страна на авторите на използваната статистическа информация. Съставителите познават отлично източниците на данни, методологическите особености и правилата за работа с количествени данни, което е обезпечило и правилната им интерпретация. С помощта на балансиран брой показатели в разработката са разкрити вътрешнорегионалните различия за отделни нива в административно-териториалното деление на страната и са проследени настъпилите във времето промени в социалното и икономическото им състояние. Друга позитивна характеристика на труда е свързана с широкото използване както на националната класификация на поднационалните териториална единици (Единен класификатор на административно-териториалните и териториални единици, ЕКАТТЕ), така и на класификацията на ЕС – NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Безспорно книгата може да послужи като справочно четиво за много широк кръг от потребители, и особено за представителите на държавната и местната администрация, структурите на гражданското общество и бизнеса. В заключение, но не последно място, трябва да се отбележи, че от книгата личи уважението на авторите към работата с количествена информация, както и към институцията НСИ и нейната 129-годишна история.”

Коментари

Влез, за да коментираш.