Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бъди силен, дари кръв!

   
Бъди силен, дари кръв!

Софийски университет ‘Св. Климент Охридски” се включва в кампанията на Български червен кръст, Национален център по трансфузионна хематология и Министерство на здравеопазването – „Бъди силен, дари кръв!”

Във всички сгради на Университета от 12 до 22 април между 10:00 и 14:30 часа ще бъдат отворени кабинети, в които всеки здрав човек на възраст от 18 до 45 години може да дари кръв.

Кампанията ще продължи до 14 юни - Световния ден на доброволния кръводарител. За първи път през 2004 г. 14 юни се превръща в специален ден за ознаменуване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители под мотото „Кръвта е дар за живот. Благодарим ви". На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи.

Благодарение на инициативата на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, съпричастни към Световния ден са 192 страни, 181 национални дружества на ЧК/ЧП, 50 национални организации на доброволните кръводарители и специалисти от трансфузионната мрежа по света.

Коментари

Влез, за да коментираш.