Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Академичният хор „Проф. Ангел Маринов” с концерт в СУ

   
Академичният хор „Проф. Ангел Маринов” с концерт в СУ

След изключително успешно турне в академичния хор „Проф. Ангел Маринов” се завръща в България с концерта си в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Концертът ще се проведе на 20 юли от 19:00 часа.

 

Хорът е основан през 1933 г. от маестро Ангел Манолов като студентски мъжки хор, който по-късно прераства в смесен. Ангел Манолов дирижира хора цели 57 години – прецедент в хоровата практика. Любопитното е, че в хора са пели много наши световно признати оперни величия – Борис Христов, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова и др.
Години наред концертите започват с песента “Мила родино ”, сътворена от Добри Христов и Борис Тричков. Прочувственото изпълнение на хористите я прави запомняща и обичана от народа и през 1964 г. песента е обявена за официален химн на България.
През 1993 г. хорът приема името на своя основател, а от 1998 г. негов диригент става младата, амбициозна и енергична Дарена Попова, завършила Музикалната академия в класа на проф. Васил Арнаудов. Диригентката и досега допринася за просперитета на хора у нас и в чужбина.
В академичния хор “Ангел Маринов” днес пеят 70 гласовити жени и мъже. Майсторството и спецификата на хора се състои в многогласното акапелно изпълнение на произведения от предкласика, класика, романтизъм и съвременна музика.
В последните години музикални произведения специално за хора композират проф. Петър Льондев, Филип Павлов и Александър Текелиев.
“Програмата ни е изключително натоварена. Всяка година участваме в различни наши и международни конкурси и фестивали – споделя г-жа Попова. – Това, разбира се, ни обогатява, дава ни възможност да се мерим с най-добрите. Хористите ни си изграждат критерии за майсторско музициране и перфекционизъм”.
С топло чувство тя си спомня едно изключително гостоприемство, трогнало дълбоко нея и хористите. Гостували в италианското градче Чивитела, в местната катедрала, която не могла да побере многобройната публика. Целият град се стекъл да ги слуша и концертът продължил… на площада. Следвало пищно празненство до ранни зори, устроено специално за тях…
Критиката нарича състава “хор шампион” може би защото е притежател на рекорден брой първи награди, златни медали, почетни дипломи. А отзивите в чуждестранния печат са изпълнени със суперлативи.

Коментари

Влез, за да коментираш.