Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 75-и конгрес на Световната асоциация по Международно право (София, 26-30 август 2012)

   
75-и конгрес на Световната асоциация по Международно право (София, 26-30 август 2012)

На 26 август в София започва най-значимото международно научно събитие в България през последните десетилетия: 75-ят конгрес на Световната асоциация по Международно право – Лондон (София, 26-30 август 2012 г.).

Конгресът е в рамките на тържествата за 120-годишнината на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

International Law Association със седалище в Лондон (създадена през 1873 година) е най-старата професионална организация на юристите в света. Българската асоциация по международно право е приета за неин член на 25 август 1962 година. Към 2012 година Организацията на Обединените нации има 193 държави членки. Показателен е фактът, че само в 47 от тях съществуват национални клонове на Асоциацията по международно право, като българският е 27-ми по време на възникване.

Най-представителният форум на Асоциацията по международно право e конференцията, която се провежда през две години. Последната конференция в региона на Централна и Източна Европа е във Варшава през 1988 година. Прави впечатление, че както държава като Русия, така и нашите съседи Румъния, Гърция и Турция все още не са били домакини. В последните години домакини са били Лондон, Делхи, Берлин, Торонто, Рио де Жанейро и Хага! След София домакини ще бъдат САЩ (2014 ) и Япония (2016).

През есента на 2004 министърът на правосъдието на Република България Антон Станков (член на БАМП) прие почетния патронаж за домакинството. През май 2005 година висшият орган на Асоциацията по международно право – Лондон одобри българската кандидатура. Основният аргумент, предопределил успеха на това начинание, е че през 2012 г. Българската асоциация по международно право чества 50-годишнината от своето създаване! Показателен е и фактът, че представителите на Япония, чийто национален клон е създаден още през 1920 г., оттеглиха кандидатурата си в знак на уважение към българския юбилей …

Основна заслуга за българското домакинство има председателят на БАМП, най-високо признатият на световно равнище български юрист чл.-кор. проф. д-р Александър Янков, създател и дългогодишен съдия в Международния трибунал на ООН по морско право – Хамбург. В първия ден на конференцията той ще бъде избран за Президент на Световната асоциация по Международно право – Лондон!

Ключова роля играят още доц. д-р Маргарит Ганев, Главен секретар на БАМП и Зам.-председател на Организационния комитет, бивш зам.-министър на правосъдието, и проф. д-р Цветана Каменова, Председател на Програмния комитет, Директор на Правния институт на БАН, бивш съдия в Хага.

През 2006 година бе създадена фондация „Конференция на Асоциацията по международно право – България”, вписана в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност в Министерството на правосъдието.

От 15 до 20 август 2010 година в Хага бе проведена 74-та конференция на Асоциацията по международно право, която бе и най-представителната в цялата история на организацията с близо 800 участници. Спазена бе традицията да присъстват висши функционери на ООН, членове на Постоянния арбитражен съд, на Международния съд на ООН, на Международния наказателен съд, на Международния трибунал по морско право, на Комисията по международно право на ООН и други утвърдени институции.

75-а конференция ще се проведе от 26 до 30 август 2012 година в София (Съдебната палата, БАН и СУ) с участието на 450 представители от над 50 държави. Съгласие за участие в състава на Международния почетен комитет изразиха проф. Жилбер Гийом (Франция) – бивш председател на Международния съд на ООН; Ханс ван Лоон (Нидерландия) – генерален секретар на Хагската конференция по международно частно право; Кристине ван ден Вайнхерт (Белгия) – съдия в Международния наказателен съд; проф. Анатолий Капустин - председател на Руската асоциация по международно право; проф. Синтия Лихтенстайн – заместник-председател на Американска асоциация по международно право; проф. Едуардо Греблер – председател на Бразилската асоциация по международно право и др.

Ще има представителството и на най-авторитетни адвокатски кантори и специализирани университети и юридически издателства в света (Кеймбридж, Оксфорд, Брил, Ашгейт, Руутлидж и др.). Общо броят на чуждестранните участници ще надхвърли 500.

Създаден е Почетен национален организационен комитет, в който участват:

председателят на Конституционния съд проф. д-р Евгени Танчев,

председателят на Върховния касационен съд проф. д-р Лазар Груев,

председателят на Върховния административен съд г-н Георги Колев,

главният прокурор доц. д-р Борис Велчев,

министърът на правосъдието д-р Диана Ковачева и

министърът на външните работи господин Николай Младенов.

Тук можете да видите