Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 60 години катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” на Философски факултет, СУ

   
60 години катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” на Философски факултет, СУ

проф. д. изк. Симеон Недков

Тържеството по повод 60 години катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” откри проф. д. изк. Симеон Недков.

Toй отбеляза, че тази година се празнуват няколко важни кръгли годишнини в историята на Университета - 125 г. от основаването на СУ, 90 години от първите академични четения по библиотечни дисциплини в СУ, 60 г. от създаването на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” и 20 г. от възстановяването на специалност „Библиотечно – информационни науки”.

Проф. Недков, който днес бе удостоен с почетен знак "Св. Климент Охридски” със синя лента, поздрави всички свои колеги с празника и даде думата на ректора на СУ проф. дин Иван Илчев.

Проф. Илчев поздрави всички присъстващи и започна словото си с думите: „За мен книгата и библиотеката винаги са били свещени. Надявам се, че така ще останат и за следващите поколения.” Ректорът обърна внимание и на актуалния въпрос за електронните книги. „Във връзката между традиционната книга и новите технологии е нашето бъдеще”, подчерта проф. Илчев и пожела успех в това нелеко бъдеще. „Повече от 50 години ходя в библиотеките, досега не съм срещнал неуважително отношение от библиотекар към читател. Надявам се, че това ще продължи в бъдеще”, отбеляза ректорът.

Проф. Илчев поздрави всички присъстващи с техния празник, който създава качествени жреци на книгата в България, както и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” за получената награда „Библиотека на годината” за 2012 г.