Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 57 години от създаването на Университетската ботаническа градина – гр. Балчик

   
57 години от създаването на Университетската ботаническа градина – гр. Балчик

Утре, 27 юли, Университетската ботаническа градина – гр. Балчик, отбелязва своя празник – 57 години от създаването. Тазгодишното тържество е свързано със 130–годишнината от рождението на Грегор Мендел - австрийски монах, природолюбител и учен, който поставя началото на съвременната генетика.

Академичното тържество ще започне с поднасяне на венци пред паметната плоча на основателя на градината – акад. Даки Йорданов.

Ще бъде изнесен академичен доклад за живота и постиженията на Мендел.

Акцент на празника ще бъде откриването на постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Осъществява се дългогодишната мечта на поколение ботаници - на закрита площ от 800 м² посетителите на градината ще могат да видят над 2600 вида кактуси и сукуленти. Експозицията ще бъде отворена за посетители целогодишно. Тя е уникална, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоският кактус. Част от експозицията са и най-старите екземпляри от колекцията едроразмерни кактуси и сукуленти на Университетска ботаническа градина – гр. Балчик, на възраст над 70 години. Освен кактусите и сукулентите ботаниците представят по атрактивен начин прехода между медитеранска растителност и пустинни обитатели. Официално експозицията ще бъде открита от Ректора на СУ „Св. Климент Охридски”- проф. дин Иван Илчев.

Заместник-ректорът на Лесотехнически университет – гр. София, доц. д-р Петър Желев, ще открие изложбата „История на дендрологията в България”. Изложбата е съвместен проект на СУ „Св. Климент Охридски” и Лесотехнически университет и представя развитието и достиженията в тази област.

Тържеството ще продължи с разходка в парковата част на градината.

Ботаниците очакват на своя празник много официални гости, колеги и приятели.