Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 50-тият Летен семинар по български език и култура - средище на толерантност

   
50-тият Летен семинар по български език и култура - средище на толерантност

Българистите, наред с българите в чужбина, са своеобразни посланици на България по света – с тези думи вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова постави началото на 50-тия Летен семинар по български език и култура.

Проф. дфн Панайот Карагьозов – декан на Факултета по славянски филологии, ни върна към лятото на 1963 година, когато 50-ина чуждестранни българисти започват да се обучават на родния ни език, литература и култура в аулите на Софийски университет. Първоначално е замислен като семинар за усъвършенстване на езиковите умения на чуждестранни българисти. Постепенно започват да се обучават и наши сънародници, родени и израснали в Бесарабия, Молдова, Западните покрайнини и други по-далечни дестинации.

Благодарение на семинара, още преди появата на програмите Темпус, Еразъм, Леонардо и др. и преди активирането на Болонския процес в Софийски университет се осъществява студентска мобилност. Семинарът съдейства за разпространението на българския език и култура по света. Той е своеобразно средище на етническа, религиозна, културна толерантност, средище на разбирателство и приятелство. В учебните практики се съчетава методиката на класическото университетско обучение с идеята на Ян Амос Коменски за „училище – игра”. Той се провежда във ваканционна обстановка, при която дистанцията между преподаватели и слушатели е сведена до минимум.

Следваща спирка на българистите е село Лозен, където до 3 август предстои да се проведат практически занимания по български език, разучаване на български фолклор, вечер на талантите (30.07.2012 – 20.30 часа), фолклорна вечер (01.08.2012 – 20.30 часа), народни танци, вечеринки (20 и 27 юли – 20:30 часа) и др.

Коментари

Влез, за да коментираш.