Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 50-ти Летен семинар по български език и култура

   
50-ти Летен семинар по български език и култура

На 18 юли 2012 г. от 17.30 чaса в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ тържествено ще бъде открит юбилейният 50-ти Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.

Началото ще поставят проф. Панайот Карагьозов – директор на семинара и декан на Факултета по славянски филологии, доц. Юрий Кучев – заместник-ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, вицепрезидентът на Република България - г-жа Маргарита Попова и проф. Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката.

Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г. Той се провежда ежегодно с финансовата подкрепа на Министерството на образованието, младежта и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии.

Семинарът е насочен основно към чуждестранни студенти, учени, преподаватели и преводачи, занимаващи се професионално с български език и култура, но също така и към хуманитаристи и бизнесмени, за които владеенето на езика и познаването на историята, културата и съвременното състояние на българите са необходими за други дейности.

Народностното, религиозно и расово многообразие на участниците в Летния университет предопределя наред с приоритетната българоцентричност на семинара да се създава интернационален дух на взаиморазбирателство и приятелство. Обучението по български език, литература, история и култура осъществяват преподаватели от Факултета по славянски филологии, Историческия факултет, Българската академия на науките и други авторитетни научно-преподавателски институции. По време на семинара се организират тематични кръгли маси, в които участници в семинара и специално поканени наши и чуждестранни изследователи излагат свои виждания по актуални въпроси на българистиката.

Научната продукция на Семинара се публикува в поредицата Българистични студии.

Летният семинар по българистика съчетава методиката на класическото университетско обучение с идеята на Ян Амос Коменски за „училище – игра”. Той се провежда във ваканционна обстановка, при която дистанцията между преподаватели и слушатели е сведена до минимум. Продължителността на семинара е три седмици (обикновено в края на юли и началото на август). Програмата включва четири основни блока: Задължителна учебна програма, Факултативна учебна програма, Културно-развлекателна програма и Учебни екскурзии. Тази година участници в семинара са над 100 души от 31 държави от Европа, Америка и Азия.

ПРОГРАМА на Летния семинар по български език и култура (15 юли - 4 август 2012 г.)

Коментари

Влез, за да коментираш.