Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 40 години обучение, 40 години практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ

   
40 години обучение, 40 години практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ

Доц. Теодора Петрова

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе среща по повод 40 години от завършването на първият випуск на профил „Телевизия” и 85 години от рождението на д-р Младен Младенов, основател на профил „Телевизия”. Водещ на събитието бе Антон Хекимян.

Целите на срещата бяха няколко – събиране на информация за завършилите профила, среща на випускниците на профил „Телевизия”, създаване на уеб-страница на випускниците, създаване на Асоциация на випускниците.

Доц. Теодора Петрова – декан на ФЖМК, приветства с добре дошли всички присъстващи и им благодари, че са уважили събитието. Тя отбеляза, че през изминалите години над 100 души са завършили профил „Телевизия” във ФЖМК. В залата беше излъчен филм, посветен на д-р Младен Младенов.

1

Доц. Лилия Райчева обяви 40-годишнината от завършването на първия випуск. Тя припомни историята на специалността и водещите преподаватели. Доц. Райчева отбеляза, че тази година се навършват и 85 години от рождението на проф. Михаил Минков – основател на катедра „Радио и телевизия”. Той заедно с д-р Младенов формира направление, което се развива успешно и днес.

2

„Хубаво е, че има този профил, който все още остава единствен в страната, въпреки голямата конкуренция. Идеята на декана доц. Петрова е блестяща, защото във времето на новите технологии е хубаво да се съберем, да направим една страница и да си помагаме взаимно”, каза доц. Райчева.

3

Явор Цаков призова всички да обединят усилията си за една по-добра телевизия в бъдеще. „Когато започнахме да учим специалност „Телевизия”, тя беше само на 9 години, а завършихме, когато телевизията беше на 14 години. Попаднахме в един удобен момент, когато тя вървеше напред. Тогава имаше една телевизия, сега има много телевизии. Проф. Мирослав Янакиев казваше – няма да казвате българска телевизия, а ще казвате българската телевизия, защото тя е единствена”, каза той.

4

Той благодари на колегите си за инициативата да се съберат и да си помагат и подчерта, че трябва да се има предвид, че всяко поколение търси своите герои и ги предпочита, но тези съвременни герои е добре да ползват натрупания опит от предишните телевизионни поколения.

„Преподавателите ни дадоха много. Дали ще учиш радио, телевизия, книгоиздаване, важното е да разбереш къде отива сърцето ти и може навсякъде да се реализираш. Това, което сега ви се преподава, на всяка цена ще ви бъде нужно”, каза Светла Желязкова, от първия випуск на профил „Телевизия”.

5

Студентка от втори курс, профил „Телевизия”, обърна внимание на първите си впечатления от специалността и факултета си: „Може би много от нещата, които получаваме сега, ще ги оценим, когато завършим. Много неща, които ни предоставят, са интересни, много материи са непознати за нас, но ние сме тук, за да търсим много отговори”.

6

Проф. Тотка Монова разказа свои емоционални спомени, свързани с д-р Младенов и подчерта, че той е бил не само добър човек, но и аристократ по дух. „Много силно впечатление ми е правило отношението му към колеги, които са негова конкуренция. Хората от нашето поколение знаят каква голяма конкуренция имаше между него и Хачо Бояджиев. Това, което и до ден днешен помня, е как на една лекция каза: „Най-добрият майстор на цвета и на светлината е Хачо”. Рядко днес можем да чуем такова признание. Тези хора до такава степен знаеха какво правят, бяха уверени, че за тях не беше никакъв проблем да кажат, ако в някаква област има някой по-добър от тях”.

7