Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 40 години Институт за Космически Изследвания

   
40 години Институт за Космически Изследвания

Снимка: http://www.diplomatic-bg.com

На 23 април 2010 г. предстои следващата лекция от образователната програма “Space challenge 2010”, на тема „40 години Институт за Космически Изследвания”. Специален гост ще бъде проф. Петър Гецов.

През 1969 е създадена Централна лаборатория за космически изследвания към Българската Академия на науките. От 1987 год. тя прераства в Институт за космически изследвания.

Институтът е едно от водещите звена в рамките на Българската академия на науките. Фундаменталните му интереси са тясно свързани с националните приоритети в областта на науката и техниката. Основни тематики са: космическа физика, дистанционно изследване на Земята от космоса, авио-космически технологии, космическа медицина и биология.

Учените в Института изследват различни космически източници на лъчение и тяхното взаимодействие с космическата плазма.
Изучава се директното и индиректно въздействие на космическото лъчение върху структурата и динамиката на атмосферата. За извършване на тази дейност се използват методи и инструменти за измерване на различните физически параметри. За целите на екологията и др. се използват редица методи за дистанционно изследване на Земята от космоса.
Друг клон от изследователската дейност в института е насочен към медико-биологични изследвания на оператори и участници в космически полети.

Проф. Петър Гецов е роден през 1950 г. в с. Самоводене, Търновско. През 1974 г. завършва ВИВВУ „Г. Бенковски“ в гр. Долна Митрополия. Защитава докторска степен във ВВИА „Н. Е. Жуковски“, Москва (1978). Специализира във ВА „Г. С. Раковски“, генерал-щабен факултет „Стратегически курс по национална сигурност и отбрана“. Директор на Института за космически изследвания при БАН от 1996 г. Старши научен сътрудник І ст. и ръководител на секция „Аерокосмически системи за управление“. От 1998 г. е професор в Нов български университет в департамент „Екология и околна среда“. Работи в областта на изследването на човека като управляващо звено в системите за управление.

Коментари

Влез, за да коментираш.