Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 21 години от създаването на Конституцията на Република България

   
21 години от създаването на Конституцията на Република България

"Конституцията от 12 юли е най-доброто, най-значимото, най-същественото постижение на българския преход."

„Но ако днес отворите пресата в нито едно от изданията няма да видите нищо за 21та годишнина от създаването й." с тези думи проф. Георги Близнашки откри Кръжока по конституционно право и постави началото на дебата - "Всички политически кризи намират своето решение в рамките на Конституцията, благодарение на нея влизаме в НАТО и ЕС. Защо тогава атаките към Конституцията не секват, дори се засилват?" Така в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ започна конференцията "Конституционализъм и демокрация в Република България през новото хилядолетие", организирана съвместно от Софийски университет и Студентско общество за конституционализъм и демокрация, чиято цел е да се поддържа необходимата духовна сфера, която да налага принципите на конституционализма и демокрацията.

Сред официалните гости на конференцията е председателят на Народното събрание - г-жа Цецка Цачева. Г-жа Цачева акцентира не само върху съдържанието, но и върху демократичността на процеса на приемането на Конституцията, който поставя основите на плурализма в България. В обръщението си към аудиторията тя формулира и друга посока на дискусията, а именно – интересите на народа могат ли - кога и как да влязат в противоречие с конституционни текстове? Дали икономическите условия, когато е създавана Конституцията и днес могат да търпят един и същи режим на регламентиране? Има ли сфери, които не могат да бъдат реформирани поради конституционните текстове, например съдебната власт?

Други актуални теми, които предстои да бъдат обсъдени през днешния ден са проблемът за свободата на словото в периода на прехода, функцията на Народното събрание по съставяне и поддържане на правителството, процедурите по вот на доверие и вот на недоверие, функциите на президента, динамиката на отношенията между НС и президента, ролята на опозицията в конституционната система, пряката демокрация в местното самоуправление и т.н

Сред основните принципи на студентската организация Студентско общество за конституционализъм и демокрация, които залягат и в целите на днешната конференция, са: разумът и диалогът в името на общото благо нямат и не могат да имат алтернатива; борбата срещу корупцията и престъпността е невъзможна без възстановяване на обществения морал; политическите институции не могат да действат ефективно без наличието на демократична политическа култура.

Коментари

Влез, за да коментираш.