Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 150-години от Великденската акция

   
150-години от Великденската акция

На 3 април се навършиха 150-години от Великденската акция – преди 150 години по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан” в Цариград митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх и на негово място казва "всякое епископство правосланых", което се произнася само от предстоятеля на автокефална църква. Така Иларион Макариополски символично отхвърля властта на патриаршията над българското папство.

Днес от 16:30 в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски” се проведе тържествена юбилейна сесия, част от съвместна инициатива на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Държавна агенция “Архиви” - Централния държавен архив, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Научния архив на БАН, Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия и Националния църковен историко-археологически музей.

Българската екзархия е първата общобългарска институция в модерно време, легитимен представител и стожер на националната консолидация на българската нация в Османската империя.

Тържествената юбилейна сесия откри проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, напомняйки - „Като, че сме навикнали друг да определя съдбата ни, друг да чертае бъдещето ни”. С нескрита ирония проф. Илчев отбеляза, че държавници в аулата почти няма „макар и тях едва ли щеше да ги има без акта от 3 април” и че „историческата памет не е качество за тези, които искат да живеят на бързи обороти”.

Проф. д-р Георги Бакалов – председател на Държавна агенция „Архиви”, не отрече, че с времето паметта на поколенията избледнява, но подчерта, че е наш дълг да припомним този ден. Именно 3 април и 27 февруари (учредяването на Българската екзархия) отприщват духовната енергия на българите за първи път след вековно подтисничество и в този смисъл признаването на българската църква е акт на признаване на българската народност.

Подробен доклад за Великденската акция изнесе деканът на Исторически факултет - доц. д-р Пламен Митев.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.