Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / От уебинара на Стопанския факултет и УНИЦЕФ България: Здравето не е всичко, но без него всичко не струва нищо

   

12.05.2020

 

 

„Здравето не е всичко, но без него всичко не струва нищо“ – с тези думи д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) в България, се обърна към участниците в първия лидерски уебинар „Солидарност и отговорност на бизнеса в отговор на COVID-19“, организиран от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и УНИЦЕФ България. Над 100 участници от пет страни на два континента взеха участие в онлайн събитието и дискутираха с лидерите на институциите на ООН в България как отговорните компании могат и изграждат дългосрочни стратегии и инициативи в полза на обществото – за подкрепа на служителите, клиентите и икономиката като цяло.

 

FEBA-UNICEF-1

 

Част от обсъжданите теми засегнаха състоянието на публичното здраве в България и по света, проблемите на най-уязвимите деца и семейства, вторичните предизвикателства пред обществото, вкл. домашното насилие, както и ролята на отговорните училища и компании по време на периода на криза и възстановяване. Модератор на събитието беше д-р Марина Стефанова. За ролята на отговорния университет говори деканът на Стопанския факултет и домакин на събитието - доц. д-р Атанас Георгиев.

 

В коментар на трудните моменти, с които преживяват най-уязвимите членове на обществото ни, д-р Джейн Муита от УНИЦЕФ подчерта колко е важно да помним, че думите имат значение и че всеки има своя роля в дадената ситуация; задача, която сам трябва да изпълни.

 

Последвалите въпроси на участниците загатнаха за бъдещето и как си го представяме. Димитър Бранков, директор от Българска стопанска камара, очерта следващите предизвикателства към страната ни – членството в ERM2, дигитализацията и изпълнението на ангажиментите по Зелената сделка.

 

Повече за дейността на Световната здравна организация в отговор на пандемията можете да научите тук, а Наръчник за преодоляване на социалната стигма, породена от вируса можете да изтеглите оттук .

 

 

Уебинарът е част от партньорската програма на Стопанския факултет на Софийския университет и УНИЦЕФ България, които от началото на 2020 г. работят за създаване на обучителна програма и изграждане на капацитет у бизнеса и студентите за защита правата на децата, утвърждаване на устойчиви социални бизнес модели и достигане на Глобалните цели за устойчиво развитие.