Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / От 21 до 23 май 2016 г. в рамките на дисциплината "Основи на митническия контрол" за студентите, записали избираемия курс, се проведе практическо обучение под ръководството на г-н Цветан Мадански

   

03.08.2016

 

От 21 до 23 май 2016 г. в рамките на дисциплината "Основи на митническия контрол" за студентите, записали избираемия курс, се проведе практическо обучение под ръководството на г-н Цветан Мадански.

 

Обучението включваше поредица от посещения:

 

Посещение на митница Пловдив:

Plovdiv

В Учебния център на Митница Пловдив, студентите се запознаха с историята на митницата. От двете книги издадени във връзка с 110 годишнината – „Пловдивска Митница ( Хроника на изминалото време)“ и с 120 годишнината - „Митница Пловдив 1886-2006“, освен, че си припомниха Указ №2 на княз Александър Батенберг от 1879 година, те научиха и дата която е приета за рождена на Митница Пловдив, а именно 1 март 1886 г. Разгледаха и експонатите зад витрините в залата – стари тарифи, правилници, ведомости, печати, снимки и други документи, които се съхраняват в залата на Учебния център. Голямо впечатление прави и автентичното/реставрирано/ бюро на началника на Пловдивската митница от началото на 20 век.

Plovdiv2

Освен с миналото се запознаха и с настоящето. Посетиха сградата в коя се оформят документите – акцизни и митнически, халето в което се извършва физическия контрол на стоките, както и Митническата лаборатория.

 

Посещение на митница Бургас:

 

Burgas

 

Студентите имаха възможността да разгледат пристанище Бургас, което разполага общо с 19 корабни места с максимално допустимо газене от 12,3 м. Пристанище Бургас е основано с Указ №7 на Княз Фердинанд І през 1894 г.