Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гост-лекция на представители от IBM Bulgaria в рамките на курса „Приложения на изкуствения интелект във финтех индустрията“

   

26.07.2023

 

През този семестър, в рамките на курса „Приложения на изкуствения интелект във финтех индустрията“ с титуляр доц. д-р Боряна Богданова, студентите на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ имаха възможността да присъстват на гост-лекция, изнесена от специалисти на IBM Bulgaria на тема „AI Governance for Business“.

По време на нея те научиха защо управлението на изкуствения интелект е важно днес и как бизнесът може по-ефективно да управлява инициативи в това направление с отговорни, прозрачни и обясними работни процеси чрез помощта на правилните технологични инструменти. На студентите бяха представени текущите правни рамки и предстоящите регулаторни промени относно изкуствения интелект в Европейския съюз и по света.

Screenshot 2023-07-26 152520

Студентите също така участваха в практическо занятие, като от първа ръка изпробваха възможностите на IBM платформата за проследяване на състоянието на модели за изкуствен интелект в реално време и видяха улесняването на сътрудничеството между участниците в процеса, проследяването и документирането на произхода на моделите, използваните техники за обучението им и всички свързани метаданни, необходими за одити и подобряване на моделите.

Специални благодарности за енергията и усилията, които вложиха в провеждането на лекцията, на Анастасия Арнаут – технически ръководител „Данни и изкуствен интелект“, бакалавър по икономика и магистър в прогрмата „Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите“ на Стопанския факултет; Симеон Лазаров – търговски ръководител „Данни и изкуствен интелект“, бакалавър и магистър по стопанско управление, настоящ докторант в Стопанския факултет; както и на Хасан Бербер – проектен ръководител в IBM Bulgaria.