Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / ESG Academy на Стопанския факултет и „24 часа“ в партньорство за подкрепа на отговорното предприемачество

   

28.09.2023

 

ESG Academy, ESG Lab, Стопанският факултет и „24 часа“ обявяват партньорство в подкрепа на отговорното предприемачество. Проектът, осъществен със съдействието и на Асоциацията на специалистите по устойчивост, ще продължи в следващите 12 месеца с основна цел да популяризира и утвърди практиките за отговорно предприемачество в България.

Untitled design (2)

Като част от проекта предстои всеки понеделник вестник „24 часа“, както и уебсайтът на изданието, да публикуват текстове за ESG в нова рубрика, посветена на темата. Със съдействието на Стопанския факултет, статиите ще разяснят важната роля на ESG показателите, с които бизнесът у нас трябва вече да се съобразява, както в социален, така и в законодателен смисъл.

ESG - E (environmental) - екологичен, S (social) - социален, G (governance) - управленски. На тези три стълба се позовава ESG при измерване на устойчивостта на бизнеса. Това означава, че компаниите трябва да се грижат за планетата, като контролират въздействието си върху околната среда и намаляват вредните емисии, да се грижат за своите служители, техните трудови права, но и за баланса между офиса и личния живот, за доставчиците, клиентите, здравето и безопасността, да гарантират прозрачно управление, спазване на законодателството, вътрешен контрол и адекватно заплащане.

ESG въвежда за предприятията задължението да публикуват и нефинансови отчети, базирани именно на тези фактори.

Чрез партньорството си с „24 часа“, екипът на Стопанския факултет вярва, че стъпва крачка напред в своята мисия да запознае и образова повече кадри в сферата на устойчивото развитие и отговорното предприемачество.

Първата статия на „24 часа“ от рубриката, посветена на ESG, четете тук.

Не пропускайте и следващите броеве на изданието всеки понеделник!