Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Доц. Николай Нетов с лекция по време на хакатона „AI for City“

   

06.04.2021

 

Доц. Николай Нетов, ръководител на катедра „Статистика и иконометрия“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, презентира своя лекция на втория ден от хакатона „AI for City“, 26 март.

1 qXKOu5FFV8V8VrKDB821qQ

Доц. Нетов представи проект, разработван със Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за интелигентна система за градски транспорт.

 

Лекцията му включваше няколко акцента:

  • проблемът със замърсяването на въздуха, реалната опасност и причинителите на тази опасност
  • влияещите фактори като масовото използване на лични превозни средства и праховите частици, отделящи се от по-старите превозни средства
  • плюсовете и минусите на използването на активен транспорт

 

Според доц. Нетов плюсовете са много - по-малко отделяне на прахови частици и по-малко замърсяване на въздуха, карането на колела и тротинетки води и до по-активен начин на живот при хората, а новите автобусите са по-добри за околната среда. Той разказа за алгоритмите, от които се нуждае програмата, за да работи. Създаването на прогнозиращ модел за движението на стандартния градски транспорт и автомобилния трафик има ключово значение, като от голяма важност е и наличието на актуална информация по темата.