Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Доц. д-р Марина Стефанова участва в онлайн дискусия „София на живо: Студио инвестиции и образование“

   

26.07.2023

 

Доц. д-р Марина Стефанова участва в онлайн дискусия „София на живо: Студио инвестиции и образование“, организирана от „Софийска вода“. В онлайн срещата в YouSofia TV доц. Стефанова обясни повече по темата за устойчивото развитие.

Screenshot 2023-07-26 122459

Тя разкава кои нефинансови показатели се проследяват от ESG специалистите и как професията помага на компаниите да бъдат не само успешни на пазара, но и добри корпоративни участници в обществото.

„ESG звучи модерно, ново, но касае една много стара тема с утвърдена теоретична рамка, а именно измерването на нефинансови показатели - екологични, социални, както и представянето на компанията, когато става дума за управление и организиране на процеси като зачитане правата на човека, вземане на решения, управление на ресурси, защита на трудови практики и др.“, обясни доц. Стефанова.

По време на участието си тя разказа повече и за връзката между „Софийска вода“, част от „Веолия“ и Стопанския факултет. Част от партньорството включва студентска инициатива за кампания с дарителски принцип, чрез която Стопанският факултет вече разполага с филтрираща машина, позволяваща намаляване използването на пластмаса.

„Освен, че така можем да научим как да ползваме такива машини, успяхме и да създадем дискусия по темата за управлението на природния капитал“, заяви доц. Стефанова. Тя добави, че управлението на природния капитал е необходимо познание не само за специалистите в сферата на устойчивото развитие, но и за всички граждани.

Цялото предаване можете да гледате тук.