Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Дискусия „Електромобилност: предизвикателствата и възможности за икономиката“

   

14.12.2016

 

На 13 декември в рамките на дисциплината „Икономика на инфраструктурата и мрежовите индустрии“, част от магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“ , се проведе интерактивна дискусия и лекция на тема „Електромобилност: предизвикателствата и възможности за икономиката“.

thumbnail_Copy of snimka 1

Студентите от магистърската програма и лекторите обсъдиха бъдещето на икономиката през погледа на все по-вълнуващия и бързоразвиващ се сектор на електрическата мобилност. Масовото въвеждане на електромобили не само ще промени секторите, свързани с мобилността, но има и значителни ефекти върху енергетиката и нейното управление. Беше обсъдено как може да изглежда общество, в което основна част от автомобилите са задвижвани от електричество и какво ще означава това за всеки от нас. Един от изводите от дискусията е, че промените, свързани с електромобилността, ще засегнат множество аспекти на живота и работата ни.

thumbnail_Copy of snimka 2

Водещи на дискусията бяха Антон Вълков и Анна Димитрова от Open Space Collective . Благодарение на иновативния подход към дискусията, участниците споделиха интересни идеи и виждания за електрическата мобилност, като това постави основите за една още по-интересна и полезна лекция от страна на Индустриален клъстер „Електромобили“ /ИКЕМ/ (www.emic-bg.org).

Лектори бяха Илия Левковпредседател на УС на ИКЕМ и д-р инж. Стефан Апостолов експерт, работещ в областта на автоматизацията и развитието на разпределителните мрежи, дългогодишен мениджър в електроенергетиката.