Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Дадено бе начало на преподавателски обмен между Стопанския факултет и Университета на Лондон „Куин Мери“ (Queen Mary, University of London) с посещение на проф. д-р Георги Менгов и ас. Илия Атанасов

   

27.02.2019

 

-untitled

 

В края на януари 2019 г. по програма Еразъм+ проф. д-р Георги Менгов и ас. Илия Атанасов от Стопанския факултет посетиха Университета на Лондон „Куин Мери“ (Queen Mary, University of London) . Те се срещнаха с проф. Суджой Мукерджи, декан на Факултета по икономика и финанси, както и с неговия колега доцент Асен Иванов, завършил Стопанския факултет на СУ през 2000 г.

 

qmul-1

 

Посещението съвпадна с период, в който се провеждаха интервюта с евентуални бъдещи щатни преподаватели по икономика и финанси. „Куин Мери“ е сред първите 120–130 университета в най-авторитетните световни класации, което го прави интересен за потенциални кандидати от целия свят. Утвърдилата се практика за наемане на нови преподаватели в университети от такъв ранг предвижда измежду стотиците подали документи да се изберат 5–6, които да бъдат поканени за изнасяне на лекция. Тя е с продължителност 90 минути и всички слушатели задават въпроси на оратора през цялото време. Дискусията по правило навлиза в най-малките детайли на темата и предполага много висок професионализъм от страна на всички участници. Не случайно тези семинари за наемане на преподаватели (job market seminars) са известни още и като „кървавата баня“. Проф. Менгов и ас. Атанасов бяха впечатлени от разнообразието на теми на семинарите, някои от които излизаха доста извън пределите на традиционното разбиране за икономика. Някои примери бяха: „Приятелства и политически възгледи: естествен експеримент сред бъдещи френски политици“, „Конкурентни нагласи: сравнение между деца и родители“, „Блокчейн и цени на криптовалутите“. Общо за всички участници беше наличието на солидни икономически знания и съвършеното владеене на иконометричните методи и техники.

 

thumbnail_A philosopher