Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Успехи за общността на Стопанския факултет: предприемачески състезания през ноември

   

13.11.2023

 

Месец ноември е „предприемачески месец“ в много страни по света, където се организират „предприемачески дни“ и конкурси. В ЕС 8-ми ноември се отбелязва също като „STEM“ ден, заради Nov8, което се чете като „novate”.

В България месецът е и „будителски“ заради честването на 1 ноември от 1909 г. (дотогава по стар стил, това е бил денят на Св. Иван Рилски) и заради 25 ноември, патронният празник на Софийския университет (денят, в който почитаме св. Климент Охридски). Предприемачите преди Освобождението са били основна движеща сила на нашето Възраждане чрез подкрепата им на просвещение, образование, култура и създаване на порив за свобода.

На 1-и ноември 2023 г., Стопанският факултет организира Националния финал на международното състезание по предприемачество, организирано от китайския инкубатор „Донгшенг“. В него се включиха седем предприемачески екипа. В категорията „Нова енергия и нови материали“ победител стана „Метакрозис“ ООД с енергоспестяваща мазилка. Съдружник в „Метакрозис“, както и докторант във Факултета по химия и фармация, е Елжана Енчева. В категорията „Дигитална икономика“ победител стана Албена Йотова с „Ето Как БГ“ ЕООД, докторант в Стопанския факултет. „Метакрозис“ и „Ето Как БГ“ участваха в световния полуфинал на състезанието на 9 ноември 2023 г.

Screenshot 2023-11-13 144909

На снимката: Участници и членове на журито в състезанието „Донгшенг“.

Журито на конкурса беше в състав: проф. Албена Вуцова, проф. Десислава Йорданова, доц. Тодор Ялъмов, д-р Момчил Станишев, директор на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа и Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата.

Поощрителна втора награда в категорията „Дигитална икономика“ спечели Марио Любенов с проекта си „Автономна винарна“. Той получи покана от г-н Лъчезар Динев да участва в търговска мисия и изложение в Китай с покрити всички местни разходи.

Марио Любенов е предприемач, завършил Стопанския факултет през 2023 г., и участвал в делегация в Университета в Триест, водена от проф. д.н. Десислава Йорданова. Марио спечели и трета награда (3000 лв.) в конкурса „Млад предприемач в науката“, организирана от Научноизследователския сектор към СУ „Св. Климент Охридски“.

Screenshot 2023-11-13 145107

На снимката: Победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“, 2023.

Патронният празник на СУ „Св. Климент Охридски“, 25 ноември 2023 г., е избран за крайната дата за включване в Мастер Класа за млади предприемачи от област Кърджали, съорганизиран от Стопанския факултет и ОББ.